Στη κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων της ΚΕΔΕ, φιλοξενήθηκε η Ημερίδα του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» με θέμα «Προσαρμογή στη Νέα Πραγματικότητα – Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή».
Ο Πρόεδρος του Δικτύου και Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπετζώνης στην εναρκτήρια ομιλία της ημερίδας, ευχαρίστησε την ΚΕΔΕ για την υποστήριξη της προς το Δίκτυο και παράλληλα αναφέρθηκε στις καινοτόμες δράσεις του Δικτύου που επεκτείνεται διαρκώς με την εκπροσώπηση του και στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, προτείνοντας πρότυπες και δημιουργικές συνέργειες προς την Κλιματική Ουδετερότητα.
Στην ημερίδα εισήγηση έκανε και ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Στάθης Σταθόπουλος Στάθης Σταθόπουλος, που έκανε εκτενή αναφορά στα διάφορα Χρηματοδοτικά Εργαλεία, στα Προγράμματα και τις προσκλήσεις για Δράσεις και Έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Ανδρέας Στεργίου, Μέλος ΔΣ Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Πρόεδρος του «Δικτύου Πίνδος» και Δήμαρχος Αργιθέας στην εισήγηση του παρουσίασε καινοτόμα έργα που έχουν γίνει καθώς και το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Αγράφων.
Τις εργασίες της ημερίδας του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» με θέμα «Προσαρμογή στη Νέα Πραγματικότητα – Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή», χαιρέτησε σήμερα εκ μέρους του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ Γιάννης Καραγιάννης.
Παράλληλα ο κ. Καραγιάννης μετέφερε την εκτίμηση του προέδρου της ΚΕΔΕ για το σπουδαίο έργο που υλοποιεί το Δίκτυο για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, αυτό της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας πως σήμερα και η Αυτοδιοίκηση καλείται όχι μόνο να κατανοήσει τις επικίνδυνες διαστάσεις αυτού του σύνθετου και πολυδιάστατου φαινομένου, αλλά και να δράσει για την αντιμετώπιση των συνεπειών του.
Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε πως κοινός σκοπός Πολιτείας, Αυτοδιοίκησης και της ΚΕΔΕ θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου για τη βελτίωση της προσαρμοστικής ικανότητας και κλιματικής ανθεκτικότητας της Ελλάδας καθώς και η διασφάλιση της σταδιακής μετάβασης της χώρας σε κλιματική ουδετερότητα με τον πλέον περιβαλλοντικά βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο.
«Κατά συνέπεια, υπογράμμισε, αποτελεί άμεση ανάγκη η περιβαλλοντική πολιτική που εφαρμόζει ξεχωριστά κάθε δήμος, να θέσει ως προτεραιότητα την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή – δεδομένου ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τη βαθμίδα Διοίκησης που βρίσκεται εγγύτερα σ΄ αυτό το φαινόμενο – και να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση ή άλλως στον μετριασμό του».
Τέλος ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των δράσεων των δήμων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.