Ζητά πρόσθετη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη της οικονομικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων από την αύξηση του ενεργειακού του κόστους
H Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης -Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) καταδικάζει κάθε προσπάθεια υποτίμησης και απαξίωσης των Δ.Ε.Υ.Α. από οποιαδήποτε κατεύθυνση και θεωρεί ότι το εξαγγελθέν ποσό των 20 εκ. ευρώ για την ενίσχυση των ΔΕΥΑ δεν καλύπτει παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό της πρόσθετης επιβάρυνσης τους από την υπέρογκη και μη διαχειρίσιμη αύξηση της τιμής του ρεύματος, που μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής τον Ιούλιο του 2022 εκτοξεύτηκε κατά 120 εκ. ευρώ επιπλέον.
Τα παραπάνω τονίζονται στην απόφαση της 32ης τακτικής γενικής συνέλευσης της ΕΔΕΥΑ, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Ως εκ τούτου «εξουσιοδοτεί ομόφωνα το Δ.Σ. της Ένωσης να συμμετάσχει, με βάση και τα αποτελέσματα της μελέτης της DG Regio για τριάντα πέντε (35) ΔΕΥΑ, σε καλόπιστο διάλογο με το υπουργείο Εσωτερικών στις αρχές του 2023 με βάση τα όσα εξήγγειλε στη Γ.Σ. ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των ΔΕΥΑ».
Η ΕΔΕΥΑ ζητά ειδικό τιμολόγιο ρεύματος για τις ΔΕΥΑ, πρόσθετη οικονομική ενίσχυση η οποία θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων από την αύξηση του ενεργειακού του κόστους από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα.
Σε ότι αφορά στην εξασφάλιση της ενεργειακής αυτάρκειας των ΔΕΥΑ, ζητά να στηριχτούν οι ενεργειακές, που σχεδιάζουν έργα ΑΠΕ με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, να δίνεται προτεραιότητα στην αίτηση σύνδεσής τους προς τον ΔΕΔΔΗΕ και να προβλέπεται η δέσμευση «χώρου» στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Να διασφαλισθούν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως για παράδειγμα από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να χρηματοδοτηθούν δράσεις εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας στις εγκαταστάσεις των ΔΕΥΑ.
Να δοθεί άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση με νομοθετική διάταξη η δυνατότητα στις ΔΕΥΑ για λόγους επιτάχυνσης της διαδικασίας να προσλαμβάνουν το αορίστου χρόνου προσωπικό τους με προκήρυξη που θα εκδίδει κάθε επιχείρηση ξεχωριστά σύμφωνα με τον ΟΕΥ της και οι ενστάσεις από τους ενδιαφερομένους να ελέγχονται από τον ΑΣΕΠ.
Η γενική συνέλευση εκφράζει επίσης την ανησυχία της για την ανάληψη με νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί σύντομα του ρόλου της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και εξουσιοδοτεί ομόφωνα το Δ.Σ. να συμμετάσχει στην σχετική διαβούλευση.
Τέλος ζητά για μια ακόμα φορά από το υπουργείο Οικονομικών την μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό από 13% στο 6% λαμβάνοντας υπόψη ότι η απώλεια εσόδων για το δημόσιο δεν ξεπερνά τα 44 εκ. ευρώ σύμφωνα με μελέτη της ΕΔΕΥΑ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η Γ.Σ. των μελών της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης -Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 2 Δεκεμβρίου 2022:
- Επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την ενότητα του χώρου των Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και την αμέριστη εμπιστοσύνη της στην Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ως θεσμικού εκπροσώπου των Δ.Ε.Υ.Α. και θεσμικού συνομιλητή της Πολιτείας σε όλα τα ζητήματα του τομέα υδάτων.
- Καταδικάζει κάθε προσπάθεια υποτίμησης και απαξίωσης των Δ.Ε.Υ.Α. από οποιαδήποτε κατεύθυνση, και εξουσιοδοτεί ομόφωνα το Δ.Σ. της Ένωσης να συμμετάσχει, με βάση και τα αποτελέσματα της μελέτης της DG Regio για τριάντα πέντε (35) Δ.Ε.Υ.Α., σε καλόπιστο διάλογο με το Υπουργείο Εσωτερικών στις αρχές του 2023 με βάση τα όσα εξήγγειλε στη Γ.Σ. ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α. και την ενίσχυση της βιωσιμότητάς τους, αποφεύγοντας τα λάθη από προηγούμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η δήλωση του κ. Πέτσα στη Γ.Σ. ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. «δεν θα ιδιωτικοποιηθούν και δεν θα χρεωκοπήσουν» παρότι δείχνει την καλή πρόθεση του Υπουργού, δεν καθησυχάζει τις Δ.Ε.Υ.Α. και απαιτείται εγρήγορση και ετοιμότητα.
- Θεωρεί ότι, παρότι η εξαγγελία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα για άμεση επιχορήγηση των Δ.Ε.Υ.Α. με 20 εκ. ευρώ με βάση νομοθετική διάταξη που προωθείται για ψήφιση, για κάλυψη του ενεργειακού τους κόστους αποτελεί μία κατ’ αρχάς θετική εξέλιξη, το εξαγγελθέν ποσό δεν καλύπτει παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό της πρόσθετης επιβάρυνσης των Δ.Ε.Υ.Α. από την υπέρογκη αύξηση της τιμής του ρεύματος που εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα αγγίζει τα 120 εκ. ευρώ. Επίσης, επισημαίνει ότι οι επιδοτήσεις από την Πολιτεία μετά και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής τον Ιούλιο του 2022 είναι ανεπαρκείς με συνέπεια το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. να μην είναι διαχειρίσιμο.
Με βάση τα παραπάνω η Γ.Σ. ζητά:
- Ειδικό τιμολόγιο ρεύματος για τις Δ.Ε.Υ.Α., αφού είναι κοινωφελείς ενεργοβόρες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις «αιχμής».
- Να δοθεί το συντομότερο δυνατό πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, πέραν των 20 εκ. ευρώ που εξήγγειλε ο κ. Πέτσας, η οποία θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων από την αύξηση του ενεργειακού του κόστους από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα.
Για να αποκτήσουν οι Δ.Ε.Υ.Α. ενεργειακή αυτάρκεια η Γ.Σ. ζητά:
- Για τις Δ.Ε.Υ.Α., τους φορείς οι οποίοι επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημόσιου ενδιαφέροντος (ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού), γενικής ή τοπικής εμβέλειας, αλλά και τις Ενεργειακές Κοινότητες, που σχεδιάζουν έργα ΑΠΕ με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, να δίνεται προτεραιότητα στην αίτηση σύνδεσής τους προς τον ΔΕΔΔΗΕ και να προβλέπεται η δέσμευση «χώρου» στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
- Να διασφαλισθούν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως για παράδειγμα από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να χρηματοδοτηθούν δράσεις εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας στις εγκαταστάσεις των ΔΕΥΑ.
- Η Γ.Σ. επισημαίνει για μια ακόμα φορά ότι οι Δ.Ε.Υ.Α λόγω της άδικης υπαγωγής τους την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης στους νομοθετικούς περιορισμούς προσλήψεων του δημοσίου έχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό αορίστου χρόνου και ιδίως σε επιστημονικό προσωπικό, αφού λειτουργούν από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και το προσωπικό τους σταδιακά συνταξιοδοτείται. Οι ελλείψεις αυτές αποδυναμώνουν τις επιχειρήσεις με επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Για τον λόγο αυτό η Γ.Σ. ζητά:
Να δοθεί άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση με νομοθετική διάταξη η δυνατότητα στις Δ.Ε.Υ.Α. για λόγους επιτάχυνσης της διαδικασίας να προσλαμβάνουν το αορίστου χρόνου προσωπικό τους με προκήρυξη που θα εκδίδει κάθε επιχείρηση ξεχωριστά σύμφωνα με τον Ο.Ε.Υ. της και οι ενστάσεις από τους ενδιαφερομένους να ελέγχονται από τον Α.Σ.Ε.Π. Το αίτημα αυτό συνάδει απολύτως με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Δ.Ε.Υ.Α., αφού ρητά εξαιρούνται από τον δημόσιο τομέα με νομοθετική διάταξη και δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Η Γ.Σ. εκφράζει την ανησυχία της για την ανάληψη με νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί σύντομα του ρόλου της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και εξουσιοδοτεί ομόφωνα το Δ.Σ. να συμμετάσχει στην σχετική διαβούλευση.
- Ζητά για μια ακόμα φορά από το Υπουργείο Οικονομικών την μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό από 13% στο 6% για να ελαφρυνθούν οι πολίτες σε μια εποχή πληθωρισμού και ακρίβειας λαμβάνοντας υπόψη ότι η απώλεια εσόδων για το δημόσιο δεν ξεπερνά τα 44 εκ. ευρώ σύμφωνα με μελέτη της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.
- Η Γ.Σ. εξουσιοδοτεί ομόφωνα το Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. να αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, προς την κατεύθυνση της προώθησης των αιτημάτων των Δ.Ε.Υ.Α.
Τέλος, η Γ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.
- Εγκρίνει ομόφωνα την έκθεση πεπραγμένων και τον προγραμματισμό του 2023.
- Εγκρίνει ομόφωνα την Έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής και τον απολογισμό του 2021.
- Εγκρίνει ομόφωνα τον προϋπολογισμό του έτους 2023.
Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΑΘΗΝΑ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022