Άρθρο Localit 24 Μαΐου, 2022

Εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας συμφώνησαν Μ. Βορίδης και Κ. Μπακογιάννης

Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Δημοτικής Αστυνομίας, με νέες και διευρυμένες αρμοδιότητες , ενίσχυση της στελέχωσης και δημιουργία ενός νέου προφίλ υπέρ της προάσπισης της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, προβλέπει η στρατηγική συμφωνία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, στην οποία κατέληξαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών αμφότεροι συμφώνησαν ότι προτεραιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας αποτελεί η καταπολέμηση της παραβατικότητας στις γειτονιές και υπογράμμισαν ότι στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται αλλαγή του παρωχημένου μοντέλου αστυνόμευσης των πόλεων που ισχύει σήμερα, με μετάβαση σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό μοντέλο κοινοτικής αστυνόμευσης, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες και αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναγνωρίστηκε η συνεχής προσπάθεια που καταβάλλεται από τους δημοτικούς αστυνομικούς της πρωτεύουσας προκειμένου να διατηρηθεί η εύρυθμη λειτουργία της πόλης χωρίς όμως να διαθέτουν επαρκή δύναμη και τις αναγκαίες αρμοδιότητες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι η αναβάθμιση του ρόλου της  Δημοτικής Αστυνομίας στοχεύει στην εμπέδωση της ασφάλειας σε κάθε γειτονιά, και στην ουσιαστική συνδρομή της στο έργο της  Ελληνικής Αστυνομίας στην καταπολέμηση της παραβατικότητας, ενώ το νέο θεσμικό πλαίσιο θα στηριχθεί  στην ήδη πραγματοποιηθείσα εργασία της Επιτροπής».

Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε πως η Αθήνα  ανάγκη από ένα διαφορετικό μοντέλο αστυνόμευσης, αυτό της αυτοτελούς κοινοτικής αστυνόμευσης, στο οποίο ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας μπορεί να είναι όχι απλά συμπληρωματικός, αλλά καταλυτικός.

«Αυτό, μπορεί να συμβεί μόνο εφόσον ενισχυθεί αριθμητικά και αποκτήσει νέες αρμοδιότητες. Ήδη τα στελέχη της υπερβαίνουν καθημερινά τις δυνάμεις τους. Βεβαίως, η Δημοτική Αστυνομία δε μπορεί να υποκαταστήσει την Ελληνική Αστυνομία, μπορεί όμως, να συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας που εντοπίζεται ως καθημερινό φαινόμενο στην πόλη και ταλαιπωρεί τους Αθηναίους και τους επισκέπτες. Έθεσα σήμερα στον φίλο υπουργό όλες τις παραμέτρους του ζητήματος και είναι κοινή μας πεποίθηση ότι μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα στα αναγκαία βήματα» ανέφερε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Να σημειωθεί  η συνάντηση και η συμφωνία μεταξύ των Μ. Βορίδη και Κ. Μπακογιάννη, έγινε μόλις λίγες ημέρες μετά τη δημόσια αντιπαράθεση του δημάρχου Αθηναίων με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκου για την ασφάλεια και την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην Αθήνα.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Εσωτερικών 29 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Bonus παραγωγικότητας στο Δημόσιο: Ποιοι υπάλληλοι μπορεί να είναι δικαιούχοι, πώς γίνεται η επιλογή , ποιό το ύψος της ανταμοιβής

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών   Το νέο σύστημα κινήτρων και…

Υπουργείο Εσωτερικών 26 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΣ: Εγκύκλιος για τον έλεγχο των αιτήσεων του Α΄ κύκλου κινητικότητας

Το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο του Α΄ Κύκλου Κινητικότητας για το 2024 και μετά τη…

Υπουργείο Εσωτερικών 25 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΣ: Αλλαγές στη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία των συμβουλευτικών οργάνων των ΟΤΑ (Εγκύκλιος)

Αλλαγές στη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία των συμβουλευτικών οργάνων των δήμων εισάγει εγκύκλιος του υπουργείου…