Στον Δήμο Κιλκίς, ξεκινά η εφαρμογή του συστήματος των καφέ κάδων βιοαποβλήτων, που θα εξυπηρετήσει την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των απορριμμάτων, και αφορά όχι μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και λαϊκές αγορές, τοπικές υπεραγορές, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ξενοδοχεία, κλπ
Για το σκοπό αυτό, η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, εξοπλίζεται με 981 καφέ κάδους απορριμμάτων, 1 απορριμματοφόρο και 1 κλαδοτεμαχιστή από το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να αναπτύξει δίκτυο χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων (καφέ κάδοι απορριμμάτων).
Τα πλεονεκτήματα από την αξιοποίηση του νέου συστήματος κυκλικής οικονομίας (βιοαπόβλητα) επισημάνθηκαν σε ενημερωτική συνάντηση στελεχών του (ΦΟΔΣΑ) με την Αντιδήμαρχο Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Κατερίνα Γιαννακούλα – Ζιούτα και με υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Καθαριότητας στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.
Τοποθετημένοι δίπλα στους συμβατικούς πράσινους κάδους απορριμμάτων και στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, οι καφέ κάδοι θα δέχονται υπολείμματα τροφίμων και άλλα οργανικά απορρίμματα τα οποία θα μεταφέρονται από απορριμματοφόρο σε μονάδα ειδικής επεξεργασίας (κομποστοποίησης) που θα ανακυκλώνει το υλικό και θα το αποδίδει ξανά για χρήση ως κομπόστ δηλ. ως φυσικό λίπασμα για αγροτικές καλλιέργειες και λειτουργίες πρασίνου.
Ο κεντρικός χώρος οργάνωσης του συστήματος βιοαποβλήτων είναι η οικιακή κουζίνα ενός νοικοκυριού όπου και θα γίνεται ο διαχωρισμός των υπολειμμάτων τροφών (λαχανικά, φρούτα, υπολείμματα μαγειρικών τροφών, φλούδες, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα) τα οποία θα απορρίπτονται στους καφέ κάδους τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες και εφημερίδες.
“Στην αλυσίδα των νοικοκυριών που θα χρησιμοποιήσουν το σύστημα των καφέ κάδων θα προστεθούν και μεγάλοι παραγωγοί από άποψη συγκέντρωσης βιοαποδομήσιμων αποβλήτων όπως οι λαϊκές αγορές, οι τοπικές υπεραγορές, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου, τα ξενοδοχεία, τα στρατόπεδα, το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς”, σύμφωνα με τον Δήμο Κιλκίς.
Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, παράλληλα με την εγκατάσταση των 981 καφέ κάδων στο Δήμο Κιλκίς που θα γίνει φέτος, θα τρέξει καμπάνια για την ενημέρωση των πολιτών με αναλυτικές οδηγίες ως προς την χρήση των καφέ κάδων.
Οι καφέ κάδοι θα είναι δίτροχοι για την ευελιξία της συλλογής των βιοαποβλήτων και με τη σωστή διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων σ’ αυτούς εκτιμάται ότι θα επέλθει σημαντική μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στους κοινούς κάδους.