Τα αποτελέσματα του πρώτου έτους λειτουργίας του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας (ΚΣΕ) του δήμου Πειραιά, οι προσφερόμενες υπηρεσίες υποστήριξης των επιχειρήσεών του, καθώς και στοιχεία ερευνών και μελετών που ολοκληρώθηκαν και αφορούν την επιχειρηματικότητα στον Πειραιά, παρουσιάστηκαν στην 1η Ημερίδα του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά.
Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Οκτωβρίου, στο Ράλλειο Γυμνάσιο & Λύκειο, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη δράση η οποία αφορά στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Δήμου που επλήγησαν από την πανδημία, προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ, η οποία συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ). Σημειώνεται ότι το ελάχιστο ποσό επιχορήγησης είναι 1.500 ευρώ και το μέγιστο 20.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον δήμο Πειραιά «η αναγκαιότητα τόσο της συγκεκριμένης δράσης, όσο και λοιπών δράσεων ενίσχυσης, αποδεικνύεται από την ευρεία συμμετοχή πειραϊκών επιχειρήσεων, αφού 1394 επιχειρήσεις, από πληθώρα κλάδων, υπέβαλαν αίτηση χρηματοδότησης». Ενδεικτικά αναφέρονται τρεις κλάδοι με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής, οι οποίοι είναι το λιανικό εμπόριο (285 επιχειρήσεις, ποσοστό 20,4%), οι υπηρεσίες εστίασης (207 επιχειρήσεις, ποσοστό 14,8%) και το χονδρικό εμπόριο (134 επιχειρήσεις, ποσοστό 9,6%).
Για τις δράσεις που έχει υλοποιήσει το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, μίλησε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης: «Μια από τις πλέον σημαντικές δράσεις, για την οποία είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, είναι η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19. Πρόκειται για άμεση και μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη δράση σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και την κατάσταση που διαμορφώθηκε λόγω της πανδημίας και γνώρισε ιδιαίτερη αποδοχή από τις επιχειρήσεις. Σε μια εποχή έντονης αβεβαιότητας και προκλήσεων για την επιχειρηματικότητα, δείξαμε πως η αξιοποίηση και εφαρμογή νέων, στοχευμένων χρηματοδοτικών και συμβουλευτικών εργαλείων μπορεί να συμβάλλει στην ανάκαμψη των επιχειρήσεων, στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οφείλουμε άλλωστε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να κρατήσουμε όρθια την μικρή και μεσαία επιχείρηση στην πόλη μας, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Κατά την ομιλία του στην ημερίδα ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε: «Αυτή η εβδομάδα είναι ιστορική καθώς, για πρώτη φορά στα χρονικά, το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα” του ΕΣΠΑ 2021-27 που αφορά στις επιχειρήσεις, υποβάλλεται στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τρεις μήνες μετά την έγκριση του συνολικού ΕΣΠΑ, την πρώτη χρονιά της προγραμματικής περιόδου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε πόρους για τη στήριξη των επιχειρήσεων πολλούς μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Μόνο από το πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2014-20 διατέθηκαν 4,3 δις ευρώ σε μια σειρά δράσεων, από τη (μη) επιστρεπτέα προκαταβολή μέχρι τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας αλλά και συγκεκριμένα προγράμματα για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο».
Στην ομιλία του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος, κατά την ομιλία του, τόνισε: «H επιλογή της δημιουργίας από τον Δήμο Πειραιά του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας, ήταν μια ορθή επιλογή που λειτούργησε ως ένας πολύτιμος σύμμαχος για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Από τη μεριά μας ως κυβέρνηση και ως υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στηρίζουμε πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Δήμου Πειραιά που δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι τοπικές κοινωνίες για να στηρίξουν εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Παράλληλα, υλοποιούμε ως στρατηγική επιλογή το τρίπτυχο «Νησιωτικότητα, Θαλάσσια οικονομία, Γαλάζια Ανάπτυξη».
«Ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο την τρέχουσα προγραμματική περίοδο είναι η χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων σε δήμους και ομάδες δήμων της Περιφέρειας μας, με ένα συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 250 εκατομμύρια ευρώ», σημείωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην ημερίδα. Στη συνέχεια, έκανε ειδική αναφορά στο νέο ΕΣΠΑ και τόνισε ότι θα είναι αυξημένος κατά 54% ο προϋπολογισμός του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, λέγοντας ότι θα ξεπεράσει το 1,6 δισ. ευρώ. «Ειδικά για την περιοχή του Πειραιά, πρέπει να τονίσουμε ότι το σχέδιο υλοποίησης της ΟΧΕ που εγκρίθηκε από τη διαχειριστική μας αρχή, ξεπερνάει τα 80 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την πλήρη ενεργοποίηση της εκχώρησης, τα οποία αντικατοπτρίζονται στα ποσοστά ενταγμένων έργων και νομικών δεσμεύσεων του Δήμου Πειραιά. Ειδικότερα η δράση Ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στον Δήμο Πειραιά, για την οποία είμαστε εδώ σήμερα, είναι μια ιδιαίτερα πετυχημένη πρωτοβουλία του Δήμου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid19 στα γεωγραφικά όρια του Πειραιά», είπε ο κ. Πατούλης.