Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο επέρχονται μεταβολές στον οργανικό νόμο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο οργανισμός του Ελεγκτικού Συνεδρίου προσαρμόζεται στα νεότερα δεδομένα της συνταγματικής νομολογίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και παράλληλα, συμπληρώνει τα νομοθετικά κενά που υπάρχουν προκειμένου να διασφαλιστεί η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ελεγχομένων.
Παράλληλα, αναβαθμίζεται η συνεργασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τη Βουλή, έτσι ώστε να παρέχεται στην εθνική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου τεχνοκρατική ενημέρωση επί δημοσιονομικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τον «Οργανικό Νόμο του Ελεγκτικού Συνεδρίου» μεταξύ άλλων:
-Εισάγεται ένα διαφορετικό σύστημα δημοσιονομικής ευθύνης, που αποτελεί πραγμάτωση των αρχών της αναλογικότητας και της δίκαιης ισορροπίας. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, σε κάθε πράξη που έχει δημοσιονομικές συνέπειες, ελέγχεται πρώτα σε ποιον βαθμό αναμείχθηκε έκαστο όργανο, ενώ και ο καταλογισμός γίνεται δικαιότερος, καθώς ελέγχονται όλοι οι παράγοντες και περιστάσεις της κάθε περίπτωσης.
-Εισάγεται η ψηφιακή τεχνολογία στις ελεγκτικές διαδικασίες, τόσο για τον έλεγχο της αξιοπιστίας των πληροφοριακών συστημάτων του ελεγχόμενου, όσο και για τη διενέργεια των ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την ανάπτυξη ή την προμήθεια λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης ικανών να εντοπίζουν προβληματικούς λογαριασμούς, συναλλαγές ή δράσεις. Για τον σκοπό αυτό, προβλέπονται νέοι τύποι ελέγχων με παράλληλη αναβάθμιση του υπηρετούντος προσωπικού, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας ειδικών οργανικών θέσεων, χωρίς να αποκλείεται, όπου απαιτείται, η προσφυγή σε εξωτερικούς συνεργάτες.
-Δημιουργείται το αναγκαίο οργανικό υπόβαθρο, ώστε οι Εκθέσεις και Γνωμοδοτήσεις που παράγονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο με κύριο αποδέκτη τη Βουλή (Έκθεση επί του Απολογισμού και του Ισολογισμού του Κράτους, Γνωμοδοτήσεις επί συνταξιοδοτικών νομοσχεδίων, Ετήσια Έκθεση, ειδικές θεματικές εκθέσεις του Ετήσιου Προγράμματος Ελέγχων) να ευθυγραμμιστούν με τα σχετικά διεθνή πρότυπα πληρότητας και επικαιρότητας. Προς τον σκοπό αυτό προβλέπεται η σύσταση ενός δεύτερου Τμήματος Ελέγχων και ενός Τμήματος Μελετών και Γνωμοδοτήσεων με παράλληλη σύσταση δύο επιστημονικών συμβουλίων.