Κατάργηση του συστήματος της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, θέσπιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, προώθηση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς, αλλά και ζητήματα που αφορούν την εργασία στο Δημόσιο, όπως το πως η τηλεργασία μπορεί να ενταχθεί με τρόπο οργανωμένο στην καθημερινότητα του δημοσίου τομέα αποτελούν τις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών όπως τις περιέγραψε σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, που επεσκέφθη το πρωί το εν λόγω Υπουργείο και συμμετείχε σε σύσκεψη με τους υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Θοδωρή Λιβάνιο και τον υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη.
Σε ότι αφορά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των τοπικών και περιφερειακών αρχών ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αποτελεί δέσμευσή μας να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια» Ανακοίνωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο είναι ώριμο, θα έρθει προς έγκριση στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο του Ιανουαρίου και εκτίμησε πολύ σύντομα μπορεί να νομοθετηθεί.
Το επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση των βασικών αρχών του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο θα δρομολογήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς, και θα πηγαίνει πέρα και πάνω από παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει.
Σε ότι αφορά στην μεταρρύθμιση για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα προωθεί σε δεύτερο χρόνο.
«Παραμένει ανοιχτό το πολύ μεγάλο κεφάλαιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, των ορίων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των περιφερειών και των δήμων. Κάτι το οποίο θα αποτελέσει από μόνο του μια εμβληματική μεταρρύθμιση, η οποία, όμως, έχει ακόμα σημαντική δουλειά προκειμένου να ωριμάσει» ανέφερε χαρακτηριστικά/.
Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με το προσωπικό, την τηλεργασία, αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
«Η τηλεργασία την οποία αναγκαστήκαμε για λόγους δημόσιας υγείας να επιβάλουμε στο Δημόσιο μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε πως μπορούμε να την εντάξουμε με έναν πιο οργανωμένο τρόπο στην καθημερινότητα, την εργασιακή καθημερινότητα του Δημοσίου, όταν θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία.
Και βέβαια εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, πάντα με την έννοια της επιβράβευσης και κυρίως της αναγνώρισης της προσφοράς εκείνων των εξαιρετικών δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι πολύ συχνά αισθάνονται ότι σε ένα εξισωτικό σύστημα αξιολόγησης η προσφορά τους δεν αναγνωρίζεται», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «από το υπουργείο Εσωτερικών ξεκινώ έναν κύκλο επισκέψεων σε υπουργεία τα οποία απέκτησαν νέους πολιτικούς προϊσταμένους κατά την πρόσφατη αναδιάταξη του κυβερνητικού σχήματος» ενώ δεν παρέλειψε αναφερθεί και στο έργο της προηγούμενης ηγεσίας, την οποία ευχαρίστησε «για τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που είχε δρομολογήσει- μόνο που τώρα το διαδέχεται ένας ακόμη πιο φιλόδοξος προγραμματισμός».
Κατά τη σύσκεψη, οι υπουργοί παρουσίασαν συνοπτικά το πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών που αποτυπώνονται και στο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων για το 2021, όπως αυτός έχει εκπονηθεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και όπως συντονίζεται από τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης σημείωσε μεταξύ άλλων σημείωσε: «Υπάρχει μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα, θα προχωρήσουμε τα βήματα γρήγορα και αποφασιστικά και αυτό προφανώς είναι και σύμφωνα με την εκπλήρωση της εντολής που έχουμε λάβει από τον Ελληνικό λαό».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «για να είναι Πρώτα ο Πολίτης, πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, πράγμα που έδειξε η κυβέρνηση ότι μπορεί να κάνει. Παρά τις κρίσεις συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα και εμείς θα τις συνεχίσουμε παίρνοντας τη σκυτάλη από το πετυχημένο έργο των προκατόχων μας και επιταχύνοντας τη διαδικασία των τομών σε δύο επίπεδα: στο θεσμικό και στο αναπτυξιακό».
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, σημείωσε ότι «ο τομέας Μακεδονίας – Θράκης έχει σαν στόχο να λειτουργήσει ως καταλύτης αναφορικά με τις μεταρρυθμιστικές κυβερνητικές προσπάθειες» ενώ αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του συγκεκριμένου τομέα αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τον Ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, την Πράσινη Ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».