Άρθρο Localit 10 Ιανουαρίου, 2021

Δήμος Βοΐου: Πρόταση για την αποκατάσταση του Αρχοντικού Μανούση στη Σιάτιστα

Πρόταση χρηματοδότησης, της πλήρους αποκατάστασης του Αρχοντικού Μανούση (Δούκα Τζάτζα) στην Σιάτιστα, υπέβαλλε ο Δήμος Βοΐου, στο Ε.Π. Μακεδονίας 2014-2020, προϋπολογισμού 1.932.942,98€.

Η λειτουργία του Αρχοντικού Μανούση, ως επισκέψιμου μνημείου, μαζί με το Αρχοντικό Πούλκως, με το Αρχοντικό Μαλιόγκα (Αργυριάδη), το Αρχοντικό Νεραντζόπουλου (Χατζηγιάννη – Σαχίνη) και το Αρχοντικό Τζώνου που θα αποκατασταθούν από το ΥΠΠΟΑ, σε συνέργεια με τις δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος Βοΐου, θα δώσουν μια νέα δυναμική στην τουριστική ανάπτυξη του Βοΐου και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπως αναφέρει σχετικά.

Παράλληλα ενημερώνει ότι,  η  μελέτη εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το 2017. “Μέσα στο διάστημα των τελευταίων επτά μηνών (ενώ σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις έργων στην περιοχή μας χρειάστηκαν χρόνια) ολοκληρώθηκε ο φάκελος του έργου χάρις στις επίπονες προσπάθειες των στελεχών του Δήμο και των μελετητών, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης”.

Το Αρχοντικό Μανούση – Δούκα Τζάτζα είναι κτισμένο το 1763 από τους αδερφούς Γεώργιο και Θεόδωρο Μανούση. Τα δύο αδέρφια δημιούργησαν εμπορικό οίκο στην Βιέννη και ήταν δραστήρια μέλη της εκεί Ελληνικής Κοινότητας. Από την αυτοκρατορική αυλή της Αυστροουγγαρίας τους απονεμήθηκε το 1826 τίτλος ευγενείας (Manoussi von Ohabizha). Απόγονοι της οικογενείας, ήταν ο Εθνικός Ευεργέτης και πανεπιστημιακός Θεόδωρος Μανούσης, ο λόγιος Αθανάσιος Μανούσης, η Ιρένα Μανούση von Ohabitza σύζυγος του Έλληνα Πρωθυπουργού Δημητρίου Μάξιμου στην οποία χρωστά την ύπαρξη του το Μέγαρο Μαξίμου, o γιατρός Alessandro Manoussi von Ohabitza (1836-1914) που διατέλεσε διευθυντής του Δημοτικού Νοσοκομείου της Τεργέστης, έγραψε πλήθος επιστημονικών εργασιών και υπήρξε Ευεργέτης της εκεί Ελληνικής Κοινότητας, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας θεατρικών έργων JeanManoussi (1868-1919), η Μαρία Μανούση που νυμφεύτηκε τον ιστορικό, πολιτικό και λογοτέχνη Παύλο Καλλιγά.

Είναι ένα μνημείο με εντυπωσιακό ζωγραφικό και ξυλόγλυπτο διάκοσμο, που επέλεξε μάλιστα ο Φώτης Κόντογλου να αντιγράψει ζωγραφικές του παραστάσεις, και με πλούσια ιστορία. Κατοικήθηκε από την οικογένεια Δούκα Τζάτζα έως το 1937 οπότε απαλλοτριώθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού και κηρύχτηκε προστατευόμενο μνημείο. Από τα τέλη του 2017 ανήκει στο Δήμο Βοΐου.

Εφόσον εγκριθεί η πρόταση του Δήμου Βοΐου και ολοκληρωθεί το έργο, το Αρχοντικό Μανούση θα λειτουργήσει ως επισκέψιμο μνημείο όπως συμβαίνει από το 2017 με το Αρχοντικό της Πούλκως που έχει δεχθεί ως τώρα περισσότερους από 10.000 επισκέπτες.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ανάπλαση του πάρκου «Ειρήνης» στο Ρέντη, στο επίκεντρο μελέτης μεταπτυχιακών φοιτητών Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η ανάπλαση του πάρκου «Ειρήνης» και ο στρατηγικός σχεδιασμός των χώρων πρασίνου που βρίσκονται στο…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σαρωτικές αλλαγές στη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας

Σε αλλαγή του συνόλου της διοίκησης της Δημοτικής Αστυνομίας και των Δημοτικών Αστυνομικών τμημάτων προχώρησε…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατερίνη: Την προσοχή των πολιτών για απόπειρα απάτης εφιστά ο Δήμος

Ο Δήμος Κατερίνης γνωστοποιεί, ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια από επιτήδειους για απόσπαση χρηματικών…