Άρθρο Localit 12 Ιουνίου, 2020

Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για το πρόγραμμα “Αν. Τρίτσης”

Την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός  θα κάνει ανακοινώσεις για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών  Τ. Θεοδωρικάκος στο Delphi Economic Forum.

Παράλληλα το υπουργείο προχωρά σεδύο θεσμικές μεταρρυθμίσεις: Το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων κράτους και Αυτοδιοίκησης που θα ενισχύσει το ρόλο των Δήμων και των Περιφερειών και η ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ.

Σε ότι αφορά το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί την τριετία 2020-2023,   ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι αποτελεί «το ισχυρό μας όπλο το επόμενο διάστημα».

Επανέλαβε πως «πρόκειται για ένα πρόγραμμα έργων, δράσεων και παρεμβάσεων σε ολόκληρη τη χώρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ που θα περιλαμβάνει όλους τους δήμους, από την πρωτεύουσα Αθήνα, μέχρι τον μικρότερο δήμο της χώρας. Θα είναι όλοι ωφελημένοι. Έχουμε φροντίσει να συνδράμουμε τους μικρούς δήμους, οι οποίοι έχουν ανεπαρκείς τεχνικές υπηρεσίες. Να καλύψουμε τα κενά τους μέσα από προγραμματικές συμβάσεις με την ΕΕΤΑΑ, να πάρουν μηχανικούς, να κάνουν τις μελέτες τους και να επιλέξουν ποια έργα και ποιες δράσεις έχει ανάγκη ο τόπος τους».

Όσον αφορά τους πόρους που θα στηρίξουν το πρόγραμμα ο κ. Θεοδωρικάκος θύμισε ότι στις 19 Μαρτίου υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και  του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ σημείωσε ότι έχει διασφαλισθεί η στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με 1,5 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί  ότι οι χρηματοδοτήσεις θα έχουν τη μορφή αναπτυξιακού δανείου προς τους δήμους και τις περιφέρειες,  το οποίο θα αποπληρώνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο κ. Θεοδωρικάκος  διέβλεψε  ακόμη ότι  «τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται όπου θα δοκιμασθεί η χώρα στον τομέα της απασχόλησης», με τα έργα που θα αναπτυχθούν μέσω του προγράμματος, «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα εργασθούν σε περίπου 5.000 έργα».

Όπως εξήγησε ο υπουργός πρόκειται για μια ευρεία γκάμα έργων που περιγράφονται από 12 προσκλήσεις που θα βγάλει το υπουργείο Εσωτερικών, ξεκινώντας από έργα που αφορούν την ύδρευση, την αποχέτευση το περιβάλλον, την ανακύκλωση, φθάνοντας μέχρι την παροχή ηλεκτρονικών ψηφιακών και καινοτόμων υπηρεσιών.

Η ΚΕΔΕ  ζητά συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος

Στο σημείο αυτό να υπογραμμιστεί ότι το ΔΣ της ΚΕΔΕ κατά τη συνεδρίασή του την περασμένη Πέμπτη, ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να υπάρξει εκτενής συζήτηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του.

Η ΚΕΔΕ θεωρεί κλειδί για την επιτυχία του, την απλοποίηση των διαδικασιών δημοπράτησης των έργων και δράσεων, πάντα με κανόνες διαφάνειας.

Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων

Σε ότι αφορά τη θεσμική μεταρρύθμιση, δηλαδή το πλήρες ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων  μεταξύ του κράτους και της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως αναμένει τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή που έχει συσταθεί υπό τον καθηγητή  Ξ. Κοντιάδη, να παραδώσει το πόρισμά της.

Στη συνέχεια θα τεθεί σε διάλογο με την κοινωνία και τα κόμματα, και  το φθινόπωρο να έλθει στη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους.

Αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων

Σε ότι  αφορά τις αλλαγές στο σύστημα των προσλήψεων, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος ήδη μια Επιτροπή από στελέχη του ΑΣΕΠ και του υπουργείου Εσωτερικών τις  επεξεργάζεται ώστε να ηλεκτρονικοποιηθούν πλήρως οι διαδικασίες προσλήψεων «και οι πολίτες να απολαμβάνουν ένα εξίσου αντικειμενικό, αξιόπιστο αλλά και ταχύτατο σύστημα προσλήψεων»

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 08 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσσαλονίκη: Δράση καθαρισμού των graffiti σε έξι γειτονιές της πόλης

Συντονισμένη δράση καθαρισμού των άναρχων graffiti οργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 10 Ιουλίου στις…

Ρεπορτάζ 08 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για το Καταδυτικό Πάρκο του Δήμου Δελφών

Στην έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων για την δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στη θαλάσσια περιοχή του Γαλαξιδίου,…

Ρεπορτάζ 08 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε διαγωνιστική διαδικασία η βελτίωση δημοτικού φωτισμού Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Σε ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται πλέον το έργο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ – ΚΥΛΛΗΝΗΣ»,…