Άρθρο Localit 22 Μαΐου, 2020

T. Θεοδωρικάκος: Στηρίζουμε την Αυτοδιοίκηση για να καλύψει τις απώλειες εσόδων από τον κορωνοϊό

“Η εκτίμηση όμως που έχω από τα πρώτα στοιχεία, είναι ότι οι απώλειες των εσόδων, έως τώρα, είναι πολύ μικρότερες από αυτό που φοβόμασταν. Είναι πιθανόν ότι θα υπάρξουν μειώσεις εσόδων από τη μείωση δημοτικών τελών”.

Τη διαβεβαίωση  ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει προετοιμάσει λύσεις  που αφορούν την οικονομική στήριξη της Αυτοδιοίκησης συμπεριλαμβανομένων και των απωλειών που θα έχει από την εφαρμογή της ρύθμισης για δυνατότητα επέκταση, ατελώς , των τραπεζοκαθισμάτων σε επιχειρήσεις εστίασης , ή μείωσης κατά 50% των προ πανδημίας τελών των δήμων, έδωσε  από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος,  σε παρέμβασή του με την οποία στήριξε την τροπολογία.

Την διαβεβαίωση αυτή του υπουργού Εσωτερικών προκάλεσε παρέμβαση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος υπογράμμισε  ότι η κυβέρνηση δίνει μεν το δικαίωμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να μειώσει τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων κατά 50%, αλλά δεν δίνει την οικονομική στήριξη στους δήμους για να αναπληρωθούν οι οικονομικές απώλειες που θα υποστούν.

Ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι έτσι πρόκειται ένα «επί πλέον βάρος που χρεώνονται οι Δήμοι» και ρώτησε τον υπουργό Εσωτερικών αν προτίθεται «μέσα στην τροπολογία να θεσμοθετηθεί ότι αυτές οι οικονομικές απώλειες από τους Δήμους, θα καλυφθούν με την αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση».

Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως «ήδη  δίνουμε 75 εκατ. ευρώ έκτακτη οικονομική στήριξη στην Αυτοδιοίκηση, η οποία είναι πρόσθετη από τους ΚΑΠ ολόκληρου του χρόνου και έχουμε εξασφαλίσει ένα πολλαπλάσιο ποσό με το οποίο, αν χρειαστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα στη χρονιά που περνάμε, θα υποστηριχθεί από την κεντρική κυβέρνηση προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό  πρόβλημα».

Ο  υπουργός Εσωτερικών απέφυγε να αναφερθεί  σε περισσότερες λεπτομέρειες  για τις λύσεις που έχει προετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο, όπως είπε, «είναι πιθανόν ότι θα υπάρξουν μειώσεις εσόδων από τη μείωση δημοτικών τελών» και ότι η εκτίμηση των μέχρι τώρα στοιχείων είναι ότι οι απώλειες των εσόδων, έως τώρα, είναι πολύ μικρότερες από αυτό που φοβόμασταν».

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρικάκος είπε:

«Η εκτίμηση όμως που έχω από τα πρώτα στοιχεία, είναι ότι οι απώλειες των εσόδων, έως τώρα, είναι πολύ μικρότερες από αυτό που φοβόμασταν. Είναι πιθανόν ότι θα υπάρξουν μειώσεις εσόδων από τη μείωση δημοτικών τελών. Η κυβέρνηση είναι απολύτως δεσμευμένη να καλύψει πλήρως αυτές τις ανάγκες με τα χρήματα που θα χρειαστούν μέσα στον χρόνο τον οποίο διανύουμε, σε κάθε περίπτωση».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κλίμα: Ο πλανήτης κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα στα παγκόσμια χρονικά την Κυριακή 21 Ιουλίου (Copernicus)

Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά,…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μονεμβασιά: Νέο κάλεσμα Δήμου για εξοικονόμηση νερού

Για μια φορά ακόμη ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, επανέρχεται στην ανάγκη εξοικονόμησης νερού και…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χαλκίδα: Σύμφωνο το Δημοτικό Συμβούλιο στην τουριστική χρήση της περιοχής του πρώην εργοστασίου ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων, συμφώνησε ομόφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής…