Ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα POLYPHONIA, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg Ελλάδα Αλβανία, θα πραγματοποιηθεί από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 18:30 στην αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (Ε.Η.Μ.- Παρασκευοπούλου 4) στα Ιωάννινα.
Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ Ηπείρου και δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης , ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, καθώς και ο δήμαρχος Δερόπολης Δημήτρης Τόλης.
Στην εκδήλωση θα γίνει αναφορά στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού μέσω της διατήρησης της πολυφωνικής μουσικής ως μοναδικό στοιχείο της διασυνοριακής πολιτιστικής κληρονομιάς και θα μιλήσουν οι:
Νικόλαος Δέσκας, σύμβουλος ανάπτυξης της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, υπεύθυνος του έργου, ο οποίος θα παρουσιάσει το πρόγραμμα POLYPHONIA
Κωνσταντίνος Λώλης, καθηγητής Πολυφωνικού Τραγουδιού, ο οποίος θα μιλήσει για το Πολυφωνικό Τραγούδι και
Ηλίας Γκαρτζονίκας, περιφερειακός σύμβουλος, στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, ο οποίος θα αναφερθεί στη σύνδεση του Πολυφωνικού Τραγουδιού με τον Τουρισμό.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα αποδώσει πολυφωνικά τραγούδια το Πολυφωνικό Συγκρότημα του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Στο πρόγραμμα, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου είναι ο επικεφαλής εταίρος και συμμετέχουν, ακόμη, από την Ελλάδα ο δήμος Πωγωνίου και από την Αλβανική πλευρά το Νομαρχιακό Ινστιτούτο της περιοχής του Αργυρόκαστρου, η περιφερειακή διεύθυνση πολιτισµού Αυλώνας και ο δήμος Δερόπολης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το παραδοτέο έργο, για το οποίο είναι υπεύθυνη η ΠΕΔ, σε συνεργασία με την Περιφερειακή ∆ιεύθυνση Πολιτισµού Αυλώνας από Αλβανικής πλευράς, αφορά τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Αποθετηρίου Πολυφωνικής Μουσικής. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την καταγραφή της ιστορίας του Πολυφωνικού μας τραγουδιού, για πρώτη φορά τόσο ολοκληρωμένα, που θα αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό για τη συνέχεια.
Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί:
-Συλλογή των απαραίτητων δεδομένων (ιστορικών και σύγχρονων έργων, ηχητικών και τηλεοπτικών ιστορικών ηχογραφήσεων, καθώς και συλλογή τίτλων και στίχων τραγουδιών, κείμενα, άρθρα εφημερίδων, φωτογραφικό υλικό, κλπ.) από συγκεκριμένες περιοχές και πιθανές πηγές.
-Ψηφιοποίηση του υλικού σε τυποποιημένες ψηφιακές μορφές.
-Ανάπτυξη εφαρμογής λογισμικού (Αποθετήριο Πολυφωνικής Μουσικής) που υποστηρίζεται από βάση δεδομένων για τη διαχείριση του ανωτέρω υλικού, η οποία θα ενσωματώνει το υλικό ολόκληρης της Περιοχής Παρέμβασης, συμπεριλαμβανομένου και της Αλβανίας.