Πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονται για την επιστημονική έρευνα θα πρέπει να κατανέμονται στις χώρες μέλη με τέτοιον τρόπο ώστε να επιβραδύνεται η διαρροή εγκεφάλων, η οποία αυξάνει τις ανισότητες στους κόλπους της Ένωσης, προειδοποίησε σήμερα η υπουργός αρμόδια για την Επιστήμη και την Παιδεία της Κροατίας Μπλάζενκα Ντίβιακ.
Η υπουργός έκανε τη δήλωση αυτή στους δημοσιογράφους με την ευκαιρία των εκδηλώσεων που οργανώθηκαν στη χώρα της για την έναρξη, την 1η Ιανουαρίου, της κροατικής προεδρίας της ΕΕ.
Η Κροατία είναι η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην Ένωση, το 2013, και ασκεί την πρώτη της εξάμηνη προεδρία.
Όπως οι άλλες φτωχότερες χώρες μέλη –η Ρουμανία και η Βουλγαρία– έτσι και η Κροατία δύσκολα εμποδίζει τη φυγή των μορφωμένων και καταρτισμένων νέων της προς άλλες χώρες της ΕΕ, πιο ανεπτυγμένες.
Η Ένωση οφείλει να βρει λύσεις ώστε “ταυτόχρονα να υποστηρίζει πράγματι την ελευθερία της κυκλοφορίας και να μην βρίσκεται με χώρες μέλη που στερούνται δυνατοτήτων καινοτομίας και ανάπτυξης”, δήλωσε.
Οι ευρωπαϊκοί πόροι που προορίζονται για την έρευνα και την καινοτομία δεν πρέπει να “πηγαίνουν μόνο στις χώρες αυτές που είναι πολύτιμες στην παρούσα φάση”, πρόσθεσε η υπουργός. Θα ήταν καλύτερα, είπε, να οικοδομηθούν “ετερογενή” δίκτυα με ομάδες από όλη την Ευρώπη, “που έχουν με υπόβαθρο και διαφορετικές ιδέες”.
Η κροατική κυβέρνηση θεωρεί τη μετανάστευση, η οποία λαμβάνει διαστάσεις εξόδου, “βασικό” πρόβλημα της χώρας αυτής που είχε 4,2 εκατομμύρια κατοίκους στην απογραφή του 2011.
Ωστόσο από το 2013, 190.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που καταμετρούν αυτούς που ειδοποιούν για την αναχώρησή τους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι 300.000 κάτοικοι έχουν φύγει.
Σήμερα, ποσοστό πάνω 15% του ενεργού πληθυσμού της Κροατίας ζει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό μετά τη Ρουμανία, σύμφωνα με τη Eurostat.
“Η Κροατία είναι αντιμέτωπη με ετήσια απώλεια πληθυσμού που ισοδυναμεί με τον πληθυσμό μιας μικρής πόλης”, δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς.
Περισσότερο από τα δύο τρίτα των Κροατών μεταναστεύουν για οικονομικούς λόγους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο από το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι πλέον έχουν απηυδήσει με τη διαφθορά.