Ομόφωνα «ναι» ήταν η απάντηση του ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ να δεχθεί την επεξεργασία των απορριμμάτων της Κέρκυρας στη σύγχρονη μονάδα ΕΔΑΔΥΜ στην Κοζάνη, με βάση το σχέδιο που είχε εκπονήσει το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές του νησιού και την περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Έτσι 24.000 τόνο απορριμμάτων θα «ταξιδέψουν» σε ετήσια βάση από την Κέρκυρα στην Κοζάνη για την τριετία 2020-2022 και θα μεταφέρονται προς επεξεργασία στη Μονάδα Επεξεργασία Απορριμμάτων (ΜΕΑ) της ΔΙΑΔΥΜΑ στην Κοζάνη, σύμφωνα με τα υψηλά ποιοτικά επίπεδα μηχανικής διαλογής που διαθέτει η μονάδα.
Η ΜΕΑ Κοζάνης είναι το πρώτο σύγχρονο εργοστάσιο διαλογής και επεξεργασίας στην Ελλάδα και είναι προσαρμοσμένο σε όλες τις αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές που έχει θέση η ΕΕ. Επεξεργάζεται τις ποσότητες απορριμμάτων της δυτικής Μακεδονίας που αγγίζουν τους 89.000 τόνους και μετά από συμφωνία τα απορρίμματα του δήμου Αιγίου που είναι 8.000 τόνοι. Με την τελευταία απόφαση του ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ να δεχθεί και τους 24.000 τόνους της Κέρκυρας η ΜΕΑ Κοζάνης αγγίζει το μέγιστο φορτίο επεξεργασίας, σύμφωνα με την περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ και δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, «η εταιρία μας θα προχωρήσει άμεσα στην σύνταξη νέας περιβαλλοντικής μελέτης και ταυτόχρονης αδειοδότησης του εργοστασίου ΕΔΑΔΥΜ, για να μπορεί από τους 120.000 τόνους που είναι σήμερα η δυνατότητα επεξεργασίας, να ανέλθει στους 150.000 τόνους». Όπως εξήγησε «μετά την ολοκλήρωση της αδειοδότησης που θα διαρκέσει περίπου ένα έτος, θα μπορούμε να δεχθούμε προς επεξεργασία το σύνολο των απορριμμάτων της Κέρκυρας που αγγίζουν τους 55.000 τόνους ετησίως».
Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ θα λάβει ως χρηματοδότηση 500.000 ευρώ για τη δημιουργία «Μονάδας Αντίστροφης Ώσμωσης» που θα προστεθεί στο σύστημα επεξεργασίας στραγγισμάτων που λειτουργεί ήδη στο ΧΥΤΑ και για την οποία η ΔΙΑΔΥΜΑ πλήρωνε σε ιδιώτες 120.000 ετησίως. Επίσης συμφωνήθηκε να χρηματοδοτηθεί η ΔΙΑΔΥΜΑ με 2,5 εκατ ευρώ για τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στην περιοχή καθώς και με 150.000 ευρώ για περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών της για την επεξεργασία ογκωδών αντικειμένων.
Ο Παναγιώτης Πλακεντάς ανέφερε ότι «το συνολικό όφελος για τους δήμους της δυτικής Μακεδονίας από την επεξεργασία των απορριμμάτων της Κέρκυρας και του Αιγίου στις εγκαταστάσεις της ΜΕΑ, ανέρχεται στις 330.000 ευρώ» ενώ σε ένα χρόνο που θα ολοκληρωθεί η νέα δανειοδότηση και θα απορροφάτε το σύνολο των απορριμμάτων της Κέρκυρας που είναι 50.000 τόνοι «τότε το όφελος για την εταιρία δηλαδή για τους δήμους της περιοχής μας θα ανέρχεται στις 600.000 ευρώ». Τα χρήματα αυτά, επεσήμανε ο κ. Πλακεντας, θα μετακυληθούν στους δήμους, με αποτέλεσμα οι δημότες της δυτικής Μακεδονίας να πληρώνουν από το 2021 λιγότερα δημοτικά τέλη για την αποκομιδή απορριμμάτων τους.