Στη μεταφορά των σύμμεικτων απορριμμάτων της Κέρκυρας στο ΧΥΤΑ Κοζάνης, για το επόμενο χρονικό διάστημα των τριών ετών, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων του νησιού, συμφώνησαν κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση. Αυτό συμφωνήθηκε σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο, παρόντων όλων των βουλευτών του νησιού, των τριών δημάρχων και της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης στελέχη της ΔΙΑΔΥΜΑ, της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, του ΥΜΕΠΕΡΡΑ, του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας και των ανάδοχων εταιρειών διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί.
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε το σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από διάλογο που είχε με τους εμπλεκόμενους φορείς. Οι κύριοι άξονες του σχεδίου που συμφωνήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους είναι:
- Η ταχεία δρομολόγηση της μόνιμης και οριστικής λύσης του προβλήματος των απορριμμάτων με τη δημιουργία της μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο Τεμπλόνι. Αρχές του 2020 το έργο θα δημοπρατηθεί, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το τέλος του 2022.
- Άμεσα σοβαρή ενίσχυση της ανακύκλωσης στο νησί, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και τάχιστη δημιουργία δικτύου διαλογής και διαχείρισης βιοαποβλήτων. Έτσι θα μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που θα πρέπει να οδηγηθούν προς επεξεργασία.
- Τα απορρίμματα του νησιού για την τριετία από το τέλος του 2019, μέχρι τέλος 2022 θα μεταφέρονται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ στη Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη, προς επεξεργασία, σύμφωνα με τα υψηλά ποιοτικά επίπεδα της μονάδας. Προϋπόθεση είναι η λήψη της σχετικής απόφαση περί αποδοχής από το ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ.
- Δεν θα υπάρχει επιβάρυνση των δημοτών, από την υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης από σήμερα μέχρι τέλος 2021, ούτε αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης των Δήμων της Κέρκυρας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αξιοποίηση των σημερινών εσόδων και πόρων των Δήμων της Κέρκυρας, καθώς και αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ.
Να σημειωθεί ότι για να μπορέσει να γίνει πράξη η «δια-περιφερειακή» μεταφορά των απορριμμάτων από το νησί της Κέρκυρας στο ΧΥΤΑ Κοζάνης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν αρκετές διαδικασίες, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί αν μεταξύ αυτών είναι να έχουν προηγηθεί ειδικές σχετικές αποφάσεις των γενικών γραμματέων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς επίσης και να κηρυχθεί το νησί της Κέρκυρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.