Άρθρο Localit 22 Οκτωβρίου, 2019

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο περί “Διεθνούς Προστασίας”

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο περί «Διεθνούς Προστασίας», το οποίο αύριο εισάγεται για συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, μετά την ολοκλήρωση της πενταήμερης διαβούλευσης.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι τέλος του μήνα, στα μέσα δηλαδή της άλλης εβδομάδας.

Το νομοσχέδιο επιχειρεί να αναπροσαρμόσει διατάξεις για τις διαδικασίες υποδοχής και ασύλου.

Συγκεκριμένα, στα 121 άρθρα του νομοσχεδίου προβλέπονται μεταξύ άλλων:

   – η διάκριση των αδειών διαμονής σε τριετούς διάρκειας σε όσους αναγνωρίζεται το καθεστώς πρόσφυγα και ετήσιας διάρκειας σε όσους αναγνωρίζεται το καθεστώς επικουρικής προστασίας

   – καθίσταται υποχρεωτική η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των ανηλίκων, στους οποίους έχει χορηγηθεί καθεστώς διεθνούς προστασίας

   – συστήνονται Ειδικά Κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου για την προτεραιοποίηση των αιτημάτων ασύλου

   – θεσπίζονται κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπηκόων τρίτων χωρών με τις απαιτήσεις του νόμου, όπως τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του κέντρου διαμονής και την απόφαση μεταφοράς σε άλλο κέντρο

   – απαλείφεται το μετατραυματικό στρες ως λόγος ευαλωτότητας

   – επανακαθορίζονται οι διαδικασίες για τη χορήγηση και την ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας και η αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων για την εκδίκαση υποθέσεων. Δικαίωμα παραμονής στη χώρα έχουν οι αιτούντες ως την ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας εξέτασης της αίτησης στον πρώτο βαθμό

   – επανακαθορίζεται η συγκρότηση των επιτροπών προσφυγών, που απαρτίζονται πλέον μόνο από δικαστικούς λειτουργούς

   -οριοθετείται το δικαίωμα πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στην εργασία που παρέχεται έξι μήνες μετά την υποβολή του αιτήματος εφόσον δεν έχει ληφθεί απόφαση σε πρώτο βαθμό και προβλέπεται ότι μέχρι να αποκτήσουν δικαίωμα στην εργασία οι αιτούντες λαμβάνουν την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, η οποία έχει διάρκεια ισχύος αντίστοιχη με τη διάρκεια ισχύος των δελτίων τους (εκτός από τις εγκύους για τις οποίες ισχύει για ένα έτος).

Αντιδράσεις για την ολιγοήμερη διαβούλευση

Να σημειωθεί ότι  η ολιγοήμερη διαβούλευση  του νομοσχεδίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις από το σύνολο των οργανώσεων δικαιωμάτων, αλλά και την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία ζήτησε παράταση προκειμένου να είναι ουσιαστική και όχι προσχηματική.

Μάλιστα ορισμένες από τις πιο έγκυρες οργανώσεις δεν συμμετείχαν με σχόλια στη διαβούλευση.

Ενώ οι οργανώσεις Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, HumanRights360 θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για το θέμα την Τρίτη 29 Οκτωβρίου.

Η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο επισημαίνει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στο άσυλο θα οδηγήσουν σε επιστροφές αιτούντων άσυλο χωρίς διαδικαστικές εγγυήσεις σε μη ασφαλείς τρίτες χώρες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 26 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δράσεις για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες από τον Δήμο Θεσσαλονίκης ενόψει Πάσχα

Σειρά δράσεων που προσβλέπουν στην ενίσχυση του εορταστικού τραπεζιού των οικονομικά αδύναμων οικογενειών υλοποιεί ο…

Ρεπορτάζ 26 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πάτρα: Μεγάλη συμμετοχή δημοτών στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών, για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία Οικιακής Κομποστοποίησης που…

Ρεπορτάζ 26 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παρεμβάσεις της περιφέρειας Δ. Ελλάδας για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

Σημαντικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα πραγματοποιεί η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα είναι σε…