Άρθρο Localit 30 Σεπτεμβρίου, 2019

Πάπας Φραγκίσκος: Οι χώρες που κατασκευάζουν όπλα προκαλούν την προσφυγιά αλλά αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες

Ο πάπας Φραγκίσκος επιτίμησε χθες Κυριακή τα Κράτη τα οποία εξάγουν τα όπλα που χρησιμοποιούνται σε πολέμους, αλλά αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες όταν εγκαταλείπουν τις χώρες όπου μαίνονται οι πόλεμοι. Ο 82χρονος αργεντινός προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, οι γονείς του οποίου ήταν ιταλοί μετανάστες, έχει μετατρέψει την υπεράσπιση των μεταναστών και των προσφύγων σε κεντρική θεματική του ποιμαντικού του λόγου και επικρίνει με σφοδρότητα την πολιτική του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αλλά και των ευρωπαίων πολιτικών που έχουν υιοθετήσει αντιμεταναστευτική ρητορική. Ο ποντίφικας έχει εξάλλου στηλιτεύσει επανειλημμένα το εμπόριο όπλων και στρατιωτικών εξοπλισμών και, στο κήρυγμά του ενώπιον 40.000 καθολικών πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου χθες, συνέδεσε το ζήτημα του πολέμου με αυτό της μετανάστευσης, καθώς η ρωμαιοκαθολική εκκλησία εόρτασε τη δική της Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων.

«Οι πόλεμοι πλήττουν μόνο κάποιες χώρες του κόσμου, όμως τα όπλα με τα οποία γίνονται παράγονται και πωλούνται από άλλες χώρες, που εμφανίζονται κατόπιν απρόθυμες να υποδεχθούν τους πρόσφυγες που δημιουργούν οι συρράξεις», διαπίστωσε ο Φραγκίσκος. Στη χθεσινή λειτουργία ήταν παρόντες πολλοί μετανάστες και στελέχη οργανώσεων που τους προσφέρουν βοήθεια. Ακούστηκαν εξάλλου κατά τη διάρκειά της αφρικανική, ισπανική και πορτογαλική μουσική, πέρα από την παραδοσιακή εκκλησιαστική μουσική. Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κρίνει ότι οι ηγέτες των κρατών του κόσμου γίνονται ολοένα πιο «ελιτιστές και σκληροί έναντι των αποκλεισμένων» και πρόσθεσε ότι είναι καθήκον των χριστιανών να φροντίζουν όλους όσοι αφέθηκαν πίσω από την «κουλτούρα της απόρριψης των αχρήστων» που ριζώνει, κατ’ αυτόν, στην κοινωνία.

«Αυτό σημαίνει να είσαι γείτονας όλων αυτών που υφίστανται κακομεταχείριση, που εγκαταλείπονται στους δρόμους του κόσμου μας, να καταπραΰνεις τις πληγές τους, να τους πηγαίνεις στο πλησιέστερο καταφύγιο όπου μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους», εξήγησε. Ο κόσμος δεν μπορεί να επιδεικνύει αδιαφορία μπροστά στην «παγερή απομόνωση, την περιφρόνηση και τις διακρίσεις που υφίστανται όσοι δεν είναι “ δικοί μας”», συνέχισε ο Φραγκίσκος. Ο πάπας εγκαινίασε επίσης ένα άγαλμα στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου που αναπαριστά δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες, πιστούς διαφόρων θρησκειών, από διάφορες ιστορικές περιόδους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 09 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δημιουργία Ιαματικού και Πολιτισμικού Πάρκου Θέρμης προτείνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων

Πρόταση για την άμεση ανάπτυξη και επαναλειτουργία των ιαματικών λουτρών Θέρμης, που χωροθετούνται σε έκταση…

Ρεπορτάζ 09 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς – Κλειστοί οι σταθμοί Μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο με εντολή της ΕΛΑΣ

Στη σημερινή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα…

Ρεπορτάζ 09 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα -Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η χώρα σήμερα Τετάρτη 9 Απριλίου 2025 καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥκήρυξαν…