Άρθρο Localit 27 Σεπτεμβρίου, 2019

Σύσκεψη Μ. Χρυσοχοΐδη – περιφερειαρχών για τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο

Σύσκεψη οργανώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης με τους περιφερειάρχες της χώρας  με αντικείμενο τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης  των νησιών, καθώς και τον ευρύτερο συντονισμό για το προσφυγικό. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα ζητηθεί από τους περιφερειάρχες να υποδείξουν περιοχές για τη δημιουργία νέων κέντρων και να υπάρξει κατανομή των καμπς σε όλη τη χώρα.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρά επίσης στη δημιουργία περίπου 2.000 νέων θέσεων, οι οποίες προκύπτουν από την επαναλειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης και την επέκταση των υπαρχουσών δομών σε Καβάλα, Σέρρες και Βέροια.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα γίνουν συμπτύξεις θέσεων στις υπόλοιπες δομές φιλοξενίας, μέσω αλλαγής του προτύπου που ίσχυε για τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να φιλοξενηθούν ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα και με το επίπεδο κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Κατ’ αυτό τον τρόπο πολλά κοντέινερ θα μπορούν να φιλοξενήσουν τελικά οκτώ αντί για έξι άτομα. Επιπλέον, θα παραχωρηθούν αρκετά από τα διοικητικά κοντέινερ στις δομές για τη στέγαση αιτούντων άσυλο.

Πληροφορίες αναφέρουν, εξάλλου, ότι το υπουργείο θα αλλάξει και τον τρόπο κατανομής των αιτούντων στις δομές της ενδοχώρας, καθώς όσοι φεύγουν από τα νησιά δεν θα μετακινούνται σε όποια περιοχή θελήσουν, αλλά όπου υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Θα υπάρχει ωστόσο πρόβλεψη για μετακίνηση όσων το ζητήσουν σε περιοχές, όπου ζουν συγγενικά τους πρόσωπα. 

Με τις παραπάνω αλλαγές το υπουργείο θα επιχειρήσει να καλύψει κενές θέσεις σε δομές, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός σε κάποιες και πληθώρα κενών θέσεων σε άλλες. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει αναρτήσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στην ιστοσελίδα του για τον Αύγουστο του 2019, ορισμένες δομές εμφανίζουν πληρότητα μεγαλύτερη του 100% (για παράδειγμα η Μαλακάσα 109,69% και η Αλεξάνδρεια 103,58%), ενώ σε άλλες διαμένουν πολύ λιγότεροι πρόσφυγες από τις διαθέσιμες θέσεις (π.χ. Κατσικάς 73,17% πληρότητα, Σκαραμαγκάς 76,28%, Σχιστό 79,18%, Καβάλα 79,69%).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 18 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε τροχιά επανεξέτασης ο Ν. 4830/21: Διάλογος ΚΕΔΕ-Νέμεσις

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Α’ Αντιπρόεδρος…

Ρεπορτάζ 18 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Νισύρου: Σε εφαρμογή η σύμβαση αναβάθμισης του Δημοτικού Ελικοδρομίου

Δήμαρχος Νισύρου: «Πρόκειται για μια επένδυση που εξυπηρετεί άμεσα το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα…

Ρεπορτάζ 05 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαλλική Σκάλα Λαυρίου: Με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο η αποκατάσταση

Εξασφαλίστηκε Χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της Γαλλικής Σκάλας Μεταλλείων Λαυρίου – Σημαντικό βήμα ανάδειξης της…