Άρθρο Localit 11 Σεπτεμβρίου, 2019

Θεσσαλονίκη: Καταστροφές από πυρκαγιά στην προστατευόμενη περιοχή Αλυκής Κίτρους

Καταστροφή εκτάσεων σε οικότοπους, με πολύτιμα ενδιαιτήματα υδρόβιων ειδών πανίδας και επτά νεκρές χελώνες, ήταν ο απολογισμός φωτιάς που ξέσπασε πριν από λίγες μέρες στα νοτιοανατολικά της Λιμνοθάλασσας Αλυκής Κίτρους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, κάηκε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων, εντός των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, που είναι χαρακτηρισμένη και ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

Ο ένας από τους δύο οικότοπους που υπέστη καταστροφές, περιλαμβάνει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λόγω της θέσης του μεταξύ θάλασσας και ξηράς, αποτελεί σημαντικό ρυθμιστή που επηρεάζει την τύχη των υπόλοιπων οικοτόπων. Ο δεύτερος οικότοπος, με επικρατέστερη την παρουσία καλαμιών και βούρλων, είναι σπάνιος καθώς περιλαμβάνει ενδιαιτήματα υδρόβιων ειδών πανίδας και συγκαταλέγεται στους πλέον απειλούμενους στη Μεσόγειο.

“Ένα μέρος της περιοχής που κάηκε”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης, “αποτελούσε το ενδιαίτημα των προστατευόμενων ειδών γαλιάντρα, μικρογαλιάντρα και νεροχελίδονο, αν και -ευτυχώς- το διάστημα αυτό τα πουλιά έχουν ολοκληρώσει την αναπαραγωγή τους και μεταναστεύσει”.

“Τα πουλιά βεβαίως”, συνεχίζει η ανακοίνωση, “μπορούν να πετάξουν και να διαφύγουν από την φωτιά, ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με πιο αργοκίνητα ζώα, όπως οι χερσαίες χελώνες που διαβιούν στην περιοχή (μεσογειακή χελώνα και ελληνική χελώνα) και έτσι, κατά την αυτοψία, το προσωπικό του Φορέα εντόπισε επτά καμένες χελώνες”.

Η πυροσβεστική ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 10 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ομόφωνο “ΟΧΙ” του Δ.Σ. του δήμου Κιλκίς στην εγκατάσταση 31 ανεμογεννητριών στα Κρούσια Όρη

Την πλήρη διαφωνία του στη χωροθέτηση αιολικού πάρκου στον ορεινό όγκο των Κρουσίων εξέφρασε, χθες,…

Ρεπορτάζ 10 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
DEF X-Χάρης Δούκας: «Στην Αθήνα πρέπει να δράσουμε σαν να ήταν η Βαρκελώνη»

Συζήτηση για το θέμα του υπερτουρισμού, στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών με τους δημάρχους  Αθήνας,…

Ρεπορτάζ 09 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δυστύχημα στο λούνα παρκ Χαλκιδικής: Δίωξη για παράβαση καθήκοντος στη δήμαρχο Κασσάνδρας και σε άλλα 7 πρόσωπα

Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος άσκησε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Πολυγύρου εις βάρος της δημάρχου Κασσάνδρας…