Την πολιτική απόφαση για την παραχώρηση έκτασης 760.807 τετραγωνικών μέτρων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), εποπτευόμενο φορέα του ΥΜΑ-Θ, για τη δημιουργία Διεθνούς Πάρκου Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, έλαβε το υφυπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών. Η έκταση των περίπου 761 στρεμμάτων βρίσκεται στην περιοχή του αεροδρομίου “Μακεδονία”.
Το αίτημα είχε καταθέσει η ΑΖΚ προς την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η οποία επισήμανε πως αξιολόγησε ως πολύ σημαντικό το εν λόγω project και άμεσα ενήργησε προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης του αιτήματος. Έπειτα από τις απαραίτητες συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομικών και τον ίδιο τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, ελήφθη η πολιτική απόφαση για την παραχώρηση στην ΑΖΚ της επίμαχης έκτασης. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, στην έκταση των 760.000 τ.μ. σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα Διεθνές Πάρκο Τεχνολογίας και Καινοτομίας, καθώς και όλες οι αναγκαίες κτιριακές, τεχνικές και τεχνολογικές υποδομές και εγκαταστάσεις που θα εξασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία του Πάρκου ως υποστηρικτικής-διαχειριστικής δομής της ΑΖΚ.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΑΖΚ, δρ Κυριάκος Λουφάκης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολιτική αυτή απόφαση δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις και ευνοϊκό προηγούμενο για τη δημιουργία του Πάρκου, παρότι λόγω των εκλογών δεν κατέστη δυνατόν να προχωρήσουν εγκαίρως και οι σχετικές νομοθετικές πράξεις. «Η παραχώρηση της έκτασης αυτής και η δημιουργία του Πάρκου ήταν ένας από τους λόγους που αποδέχτηκα τη θέση του προέδρου της Ζώνης Καινοτομίας. Προφανώς υπήρξαν και δεύτερες σκέψεις για το θέμα από άλλες πλευρές και το αποτέλεσμα ήταν πως, όταν τελικά ελήφθη η απόφαση για να αρχίσουν οι διαδικασίες, μας πρόλαβαν οι εκλογές και δεν κατέστη δυνατόν να γίνουν οι απαιτούμενες νομοθετικές πράξεις. Ωστόσο, από τη σημερινή κυβέρνηση, όλοι συμφωνούν ότι η έκταση πρέπει να παραχωρηθεί» σημείωσε ο δρ Λουφάκης.
Όπως είπε, ο δικός του σχεδιασμός για το θέμα το προηγούμενο διάστημα προέβλεπε ότι όλα τα απαιτούμενα βήματα για την παραχώρηση της έκτασης θα είχαν γίνει ώς το φθινόπωρο του 2019, εποχή για την οποία προσδιόριζε τη διενέργεια των εθνικών εκλογών. Ωστόσο, οι εξελίξεις γύρω από την προσφυγή στις κάλπες στις 7 Ιουλίου άλλαξαν τα δεδομένα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος για να γίνουν οι απαιτούμενες νομοθετικές πράξεις. «Υπάρχει ωστόσο πλέον η απόφαση σε κυβερνητικό επίπεδο ότι η έκταση θα διατεθεί και αυτό δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις, θετικό κλίμα και για την περίοδο μετά τις εκλογές. Προσωπικά θα επιδιώξω και την υποστήριξη -στην παραχώρηση της έκτασης- της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές» εξήγησε.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, «η ΑΖΚ διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα του εγχειρήματος της δημιουργίας του τεχνολογικού πάρκου και εγγυάται την εξυπηρέτηση του ευρύτερου δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Η υλοποίηση του εγχειρήματος θα αποτελέσει προτεραιότητα στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη τετραετία, καθώς θα αναδείξει τη Θεσσαλονίκη σε έναν κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προσελκύοντας διεθνείς συνεργασίες και ξένες επενδύσεις, αξιοποιώντας επιστημονικό δυναμικό και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, με προφανή ευρύτερα οφέλη».
ΑΠΕ-ΜΠΕ