Η Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να καταδικάσει με δριμύτητα σήμερα τις εκκλήσεις, που πολλαπλασιάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, ως πιθανή λύση στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση και προέρχεται από την απόρριψη της συμφωνίας διαζυγίου στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις Λονδίνου-Βρυξελλών.
«Ας μην διαρρήξουμε την εμπιστοσύνη του βρετανικού λαού οργανώνοντας ένα νέο δημοψήφισμα» για το Brexit, πρόκειται να πει η βρετανίδα πρωθυπουργός σήμερα το απόγευμα απευθυνόμενη στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων.
Μία νέα ψηφοφορία «θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημία στην ακεραιότητα της πολιτικής μας ζωής…αυτό το δεύτερο δημοψήφισμα δεν θα συνιστούσε πρόοδο και θα δίχαζε ακόμη περισσότερο την χώρα μας στην στιγμή που εργαζόμαστε για να την επανενώσουμε», αναφέρεται σε αποσπάσματα της παρέμβασής της.
Το Ηνωμένο Βασίλειο τάχθηκε με 52% υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016.
Η 29η Μαρτίου 2019 είναι η επίσημη ημερομηνία της βρετανικής εξόδου, αλλά η συμφωνία του διαζυγίου που συνομολογήθηκε τον Νοέμβριο στις Βρυξέλλες δεν έχει πείσει τους βουλευτές ολόκληρου του πολιτικού φάσματος, είτε πρόκειται για υποστηρικτές του Brexit είτε για υποστηρικτές της παραμονής στο ευρωπαϊκό κλαμπ.
Αντιμέτωπη με το φάσμα μίας συντριπτικής ήττας, η Τερέζα Μέι ανέλαβε για τον Ιανουάριο την ψηφοφορία του κοινοβουλίου επί της συμφωνίας, η οποία αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου. Το ρίσκο της απόρριψης του κειμένου παραμένει πάντως εξαιρετικά υψηλό: η συντηρητική πρωθυπουργός δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας τα στοιχεία που θα μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα , ενώ βγήκε αποδυναμωμένη από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής εναντίον της που κατατέθηκε από ομάδα βουλευτών των Τόρις.
Απέναντι στο αδιέξοδο, όλο και πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην συμπολίτευση. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, πολλά μέλη της κυβέρνηση, ανάμεσά του και ο αντιπρόεδρος Ντέιβιντ Λίντινγκτον, προωθούν την ιδέα στους διαδρόμους.
Πηγή:ΑΠΕ