Η ανασύνταξη του Κοινωνικού Διαλόγου, μετά την υποβάθμισή του τα τελευταία χρόνια, λόγω των έντονων εξελίξεων, ανακατατάξεων και προβλημάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου των Προέδρων των μελών της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.).
Στη συζήτηση η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Προέδρου της ΟΚΕ κ. Γεώργιου Βερνίκου, έλαβε μέρος ως μέλος και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ενώ συμμετείχαν με τοποθετήσεις και ομιλίες τους ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Ι. Δραγασάκης, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος. Στην εκδήλωση παρών ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος ο οποίος προχώρησε στην επικύρωση σχεδίου Γνώμης της Ο.Κ.Ε. που αφορά το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο της Κυκλικής Οικονομίας.
Μετά τις σχετικές ομιλίες, στο πλαίσιο των τοποθετήσεων των φορέων που συμμετέχουν στην ΟΚΕ, ο Γ. Πατούλης ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σε σύντομη παρέμβασή του τόνισε ότι ο Κοινωνικός Διάλογος, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διαμόρφωση των αναγκαίων παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη και την ευημερία.
Στη συνέχεια αναφερόμενος στην περίοδο της οικονομικής κρίσης επισήμανε ότι αποτελεί μια δυσάρεστη διαπίστωση το γεγονός ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός, καθώς αρμόδια όργανα σε νομοθετικό επίπεδο και όχι μόνο, δεν λαμβάνουν υπόψη τις παρατηρήσεις της ΟΚΕ, ούτε της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εκπροσωπεί τις τοπικές κοινωνίες.
Είναι σημαντικό ο Κοινωνικός Διάλογος να γίνεται προς όφελος της κοινωνίας και με κεντρικό στόχο την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών. Για να υλοποιηθεί αυτό θα πρέπει να υπάρξουν όλες εκείνες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πράξη ένα αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης της χώρας και θα ενισχύσουν τη μητροπολιτική διακυβέρνηση.
Κοινό κείμενο θέσεων των Προέδρων των φορέων που συμμετέχουν στην Ο.Κ.Ε.
Να σημειωθεί τέλος ότι οι Πρόεδροι των φορέων που συμμετέχουν στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.), με κοινό τους κείμενο επισημαίνουν ότι «η πρόοδος στη γνώση, η βιώσιμη ανάπτυξη, ο παραγωγικός μετασχηματισμός, η διεθνής ανταγωνιστικότητα, η ποιότητα στις εργασιακές σχέσεις και η κοινωνική δικαιοσύνη, δε μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτικών, παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, των περιφερειακών και τοπικών αρχών, της κοινωνίας των πολιτών των παραγωγικών τάξεων και των κοινωνικών εταίρων».
Με βάση τις σχετικές διαπιστώσεις, τονίζουν ότι η σημερινή συγκυρία των δύσκολων συνθηκών και προκλήσεων, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για απολογισμό και στρατηγική ανασύνταξης του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου στο πλαίσιο της Ο.Κ.Ε.. Προς την κατεύθυνση αυτή αποδέχονται ότι ο κοινωνικός διάλογος, σήμερα περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να επανέλθει και να βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα κάθε κυβέρνησης, και των πολιτικών κομμάτων. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών για το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο.
Τέλος στο κοινό κείμενο θέσεων τους οι Πρόεδροι των φορέων που συμμετέχουν στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.), δηλώνουν ότι συμμετέχουν ενεργά στη διαβούλευση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εμβάθυνση και ολοκλήρωσή της.