Άρθρο Localit 16 Αυγούστου, 2018

Τήλος: Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας

Η Τήλος  θα είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας ενώ η εγκατάσταση, με τη χρηματοδότησης της Ε.Ε., μέσω του προγράμματος TILOS, ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγεται και καταναλώνεται η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τo ευρωπαϊκό έργο TILOS, το οποίο εγκρίθηκε πρώτο ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020, εξασφαλίζει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 11 εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020.

Το  TILOS  έχει εθνική ταυτότητα με συντονιστή το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. και με εταίρους όπως η ιδιωτική εταιρία EUNICE, o διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου ΔΕΔΔΗΕ και η WWF Ελλάς, ενώ παράλληλα αποτελεί πολυεθνική προσπάθεια με τη συμμετοχή 13 εταίρων από 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Με την ολοκλήρωση του το έργο θα διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου το τοπικό ενεργειακό σύστημα, στοχεύοντας σε μελλοντική παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα καλύπτει το 100% των τοπικών αναγκών, ενώ παράλληλα θα δύναται να ρυθμίζει την κατανάλωση ενέργειας των οικιακών καταναλωτών.

Αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες το TILOS επιτυγχάνει άμεσα και σημαντικά οφέλη τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για την οικονομία. Το έργο αυτό μεγιστοποιεί την παραγωγή ενέργειας με βιώσιμο τρόπο, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία του νησιού, και πετυχαίνοντας χαμηλότερο κόστος για τον καταναλωτή, μεγαλύτερη ευστάθεια συστήματος και σαφώς μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα, ενώ ανεξαρτητοποιεί τη χώρα από εισαγόμενες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, η περίσσεια ενέργεια θα μπορεί μέσω έξυπνης διαχείρισης να προσφερθεί και για την φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων για τοπικές μεταφορές.

Εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη και για τον κλάδο του τουρισμού, όπως υπογραμμίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς.
«Η λύση που προτείνει το έργο TILOS ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη των μικρών νησιών του Αιγαίου, δίνει διέξοδο σε ενεργειακά διλήμματα χρόνων και αποτελεί πρότυπο για όλη την υπόλοιπη Μεσόγειο».

Σύμφωνα με τη WWF Ελλάς, το έργο θα ανοίξει μια νέα εποχή για τη νησιωτικότητα, καθώς οι λύσεις που προσφέρει δίνουν απάντηση σε προβλήματα διασύνδεσης και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, προωθώντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και την απεξάρτηση από το πετρέλαιο.

Πληροφορίες: europa.eu

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 17 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Για πρώτη φορά δημιουργείται αντιπυρική ζώνη στην Πετρούπολη

Αντιπυρική ζώνη μήκους 4.481 μ. και πλάτους 10 μ. δημιουργείται για πρώτη φορά στα όρια…

Ρεπορτάζ 17 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύσκεψη υπό τον Γ. Κεφαλογιάννη για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου στην περιφέρεια Πελοποννήσου

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τρίπολη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη…

Ρεπορτάζ 17 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πέραμα: Δήμος και κάτοικοι, αποφασισμένοι «κλείνουν την πόλη»

Γιάννης Λαγουδάκος: «Παλεύουμε για τη βελτίωση της ζωής μας, κυκλοφοριακή ασφυξία τέλος! » Σε δυναμική…