Σύμφωνο Συνεργασίας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος δράσης για την υποστήριξη των ορεινών Δήμων, υπέγραψαν σήμερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Δ. Καλογερόπουλο και Θ. Γκοτσόπουλο αντίστοιχα και τον πρόεδρο της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) Π. Πάντο.
Το σύμφωνο υπεγράφη σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης παρουσία του προέδρου της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστού, της προέδρου της Επιτροπής Ορεινών Δήμων της ΚΕΔΕ Α. Σωτηριάδου και στελεχών της ΚΕΔΕ και της ΜΟΔ.
Αντικείμενο του συμφώνου συνεργασίας, το οποίο ήταν για πάνω από μία δεκαετία πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, αποτελεί η υποστήριξη των ορεινών δήμων για το σχεδιασμό, την ωρίμανση και την υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τη δημιουργία ενός κοινού «μηχανισμού υποστήριξης», προκειμένου να διασφαλιστούν οι βασικές υποδομές ανάπτυξης και συγκράτησης του πληθυσμού στους ορεινούς ΟΤΑ.
«Σήμερα επισφραγίζουμε μία συνεργασία, μετά από χρόνια διεκδικήσεων, που βάζει τις βάσεις για την ουσιαστική στήριξη των ορεινών Δήμων, που αποτελούν ένα νευραλγικό κομμάτι της ελληνικής περιφέρειας» επισήμανε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
«Τα προβλήματα στους ορεινούς Δήμους είναι σοβαρά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, με βασικότερο την ανεπαρκή στελέχωση που έχει ως συνέπεια να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε ζητήματα όπως η ωρίμανση των έργων, η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, η προετοιμασία φακέλου υποβολής προτάσεων, η υλοποίηση και η επίβλεψη των έργων. Η πολιτεία οφείλει να σκύψει πάνω σε αυτά τα προβλήματα και να δρομολογήσει πολιτικές με αναπτυξιακό πρόσημο, με στόχο οι πολίτες που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών με τους πολίτες των υπόλοιπων Δήμων της Χώρας».
Για την υλοποίηση του προγράμματος η ΚΕΔΕ, μέσω της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών θα συνεργαστεί με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και τούς Ορεινούς Δήμους της χώρας.
Οι βασικές δυσκολίες ή αδυναμίες των ορεινών Δήμων είναι κυρίως στα ακόλουθα πεδία:
- Κάλυψη των απαιτήσεων για την υποβολή και ένταξη πράξεων στα προγράμματα του ΕΣΠΑ
- Κάλυψη των απαιτήσεων της νομοθεσίας των δημοσίων συμβάσεων για την ανάθεση και εκτέλεση έργων και τεχνικών μελετών
- Αποτελεσματική επίβλεψη και παραλαβή των έργων και μελετών που ανατίθενται σε αναδόχους
- Αποτελεσματική υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων με βάση το πολύ δεσμευτικό σύστημα διαχείρισης και ελέγχου που ισχύει.
Στο Σύμφωνο Συνεργασίας προβλέπεται η επίτευξη των παρακάτω στόχων:
- Υποστήριξη/υποκατάσταση της τεχνικής υπηρεσίας των μικρών ορεινών δήμων για εκπόνηση μελετών και εκτέλεση των αναγκαίων έργων :
- Σύνταξη Προγραμματικών Συμβάσεων για υποστήριξη από άλλους φορείς (Περιφέρεια, Δήμος έδρας, άλλος φορέας)
- Διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας τεχνικής υπηρεσίας για μικρούς δήμους από ΜΟΔ ή ΕΕΤΑΑ
- Εξεύρεση άλλης υφιστάμενης ΑΕ του δημοσίου για την άσκηση του ρόλου της διευθύνουσας υπηρεσίας
- Τεκμηρίωση της διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας των μικρών ορεινών δήμων ως δικαιούχων για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ
- Υποστήριξη των τεχνικών υπηρεσιών τους για την προετοιμασία τευχών δημοπράτησης μελετών και τεχνικών έργων με βάση το νέο νόμο 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις
- Λειτουργία Helpdesk για διευκρίνιση θεμάτων διοικητικής ικανότητας, διαδικασιών που προκύπτουν από τις απαιτήσεις του ΣΔΕ του ΕΣΠΑ και από τις απαιτήσεις του θεσμικού πλαισίου δημοσίων συμβάσεων για ανάθεση – εκτέλεση μελετών και έργων
- Διερεύνηση πρόσθετων χρηματοδοτικών πηγών για τους μικρούς ορεινούς δήμους και ιδίως από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ καθώς και από άλλες διαθέσιμες πηγές (Υπ. Εσωτερικών, Πράσινο Ταμείο, ΤΠ&Δ κλπ).
Το Σύμφωνο Συνεργασίας έχει χρονικό ορίζοντα λήξης την 31η Δεκεμβρίου του 2023.