Την εισαγωγή του καθεστώτος του «Ευρωπαίου πρόσφυγα» στις εθνικές νομοθεσίες, πρότεινε, κατά την παρουσίαση προσχεδίου της Έκθεσης για το ρόλο των «συνοριακών περιφερειών απέναντι στο προσφυγικό / μεταναστευτικό φαινόμενο» η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στην Επιτροπή Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.
Η περιφερειάρχης χαρακτήρισε αναγκαία την πολιτική βούληση, για τη δημιουργία ενός ισχυρού κανονιστικού πλαισίου το οποίο θα προωθεί μια «ολοκληρωμένη προσέγγιση ένταξης των προσφύγων και μεταναστών, στη βάση της διασυνοριακής συνεργασίας» και των «δικτύων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».
«Υπό το πρίσμα αυτό, τα σύνορα από σημεία που χωρίζουν μπορούν να γίνουν σημεία γειτνίασης» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «επείγει η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αυξανόμενης πολυμορφίας των μεταναστευτικών πληθυσμών», τόσο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανόδου του ξενοφοβικού μίσους στην Ευρώπη όσο και για να καταστεί το θέμα αυτό, «πλεονέκτημα για τις κοινωνίες μας».
Η έκθεση βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης περί Διασυνοριακής Συνεργασίας Τοπικών Κοινοτήτων ή Αρχών, και καλεί τα κράτη – μέλη να «αναπτύξουν ένα αξιόπιστο νομικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των κυβερνητικών επιπέδων» το οποίο θα περιλαμβάνει πολιτικές ένταξης των μεταναστών αναφορικά με την εκπαίδευση και τη στέγαση. Στην έκθεση τονίζεται επίσης η ανάγκη «επαρκούς οικονομικής στήριξης των τοπικών και περιφερειακών αρχών» αλλά και λήψης θεσμικών μέτρων. Επίσης, καλούνται τα κράτη – μέλη και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές να συνεργαστούν μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών και ανταλλαγές καλών πρακτικών προκειμένου να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του ζητήματος της ένταξης των μεταναστών / προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι απαιτείται πλέον ένα σύστημα «δίκαιης κατανομής της ευθύνης», μετά την «αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού του Δουβλίνου».