Δανειακή σύμβαση, ύψους 48 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε τρεις περιφέρειες της χώρας (Κεντρικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης) υπεγράφη σήμερα, μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Η σύμβαση υπεγράφη παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος τόνισε, σε δηλώσεις του, ότι «η ΕΤΕπ είναι πολύτιμος στρατηγικός εταίρος και βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία. Στάθηκε δίπλα μας, από το 2015, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές». Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι ο δρόμος για τον επανασχεδιασμό όλου του συστήματος διείσδυσης φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία άνοιξε μετά την επαναδιαπραγμάτευση με την κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ, οπότε επετεύχθη η ύπαρξη τριών νέων σημείων εξόδου του αγωγού, εκ των οποίων τα δύο αφορούν τη Δυτική Μακεδονία, την Πτολεμαΐδα και την Καστοριά.
Η σύμβαση που υπεγράφη αφορά στη χρηματοδότηση έργων για την ανάπτυξη δικτύων σε 16 πόλεις στις Περιφέρειες Κεντρικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Αμέσως μετά, ξεκινά η συζήτηση για τη δανειοδότηση, εκ μέρους της ΕΤΕπ, των έργων δικτύου φυσικού αερίου σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.
Εκτός από τη σύμβαση με τη ΔΕΔΑ, σημαντική είναι η συμβολή της ΕΤΕπ τόσο στην υλοποίηση έργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τον ΑΔΜΗΕ (π.χ. διασυνδέσεις Κυκλάδων και Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα), την κατασκευή και επέκταση υποσταθμών υψηλής τάσης και την πιλοτική εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών», όσο και σε επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας (π.χ. πρόγραμμα για αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων, με προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία) και ανάπτυξης τεχνολογιών ΑΠΕ.
Σημειώνεται, ότι από το 2015 η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει για τη χώρα μας δάνεια άνω 5 δισ. ευρώ, ενώ επενδυτικά έργα ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ, για την τριετία 2018-2020, έχουν συμφωνηθεί ή βρίσκονται στην τελική φάση έγκρισης από την ΕΤEπ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ