Με αναφορά στις πρόσφατες πλημμύρες στη Μάνδρα και τη Σύμη και στις τεράστιες καθυστερήσεις που υπάρχουν για την εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου Φ. Χατζηδιάκος,
«Υπάρχει μια δαιδαλώδης νομοθεσία, είπε ο κ. Χατζηδιάκος, Εδώ και τρία χρόνια εγώ, και τριάμισι χρόνια ο προκάτοχός μου, από το 2011 και από το 2013, προσπαθούμε να ωριμάσουμε μελέτες για αντιπλημμυρικά. Μια το Δασαρχείο, μια η Αρχαιολογία, μια το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθυστερεί μια μελέτη επτά μήνες. Και ακολούθως Περιφερειακό Συμβούλιο, και, και…».
Ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε ακόμη ότι σήμερα εγκαλείται από site γιατί «υπάρχουν λέει 12 εκατομμύρια ΠΔΕ για τις πλημμύρες του ’11, ’13, και δεν έχουν ωριμάσει αντιπλημμυρικά έργα, ενώ διευθυντής στην Αποκεντρωμένη τον απείλησε ότι έχει ποινικές ευθύνες που δεν ωριμάζουν οι μελέτες».
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ είπε ότι έχει ήδη ετοιμάσει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «για να πάρουν το μήνυμα από τώρα, γιατί αν δεν ωριμάσουν αυτές οι μελέτες, δεν απλοποιηθούν οι διαδικασίες, όχι εξακόσια εκατομμύρια που έταξε ο κύριος Πρωθυπουργός, έξι δις να τάξει, δεν πρόκειται να μπει ένα πετραδάκι. Θα ψάχνουμε υπευθύνους. Και από εδώ και από εκεί».
Επίσης ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στο θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά, υπογραμμίζοντας ότι ήταν το μοναδικό μέτρο που έδειχνε την ιδιαιτερότητα κάποιας περιοχής στην χώρα μας, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και έρχεται και καταργείται; Γιατί; Εκδικείται τον Δήμαρχο της Κω που τρέχει για τις πλημμύρες; Το Δήμαρχο της Σύμης; Ή για το προσφυγικό; Για το προσφυγικό εκτέθηκε κατά κόρον. Αρκεί να επισημάνω ότι το 90% των χρημάτων που εισέρευσαν στη χώρα πήγαν μέσω ΜΚΟ. Και όταν επισκεφτήκαμε τον κύριο Αβραμόπουλο, είπε δυστυχώς αυτά τα χρήματα έπρεπε να έρχονται στη Ρόδο. Δεν εξαντλήθηκαν οι αντοχές μας. Τους περιθάλπουμε ακόμα και τώρα, αλλά οι ανοχές έχουν φτάσει στο όριό τους. Αυτή τη στιγμή, είτε Ύπατη Αρμοστεία λέγεται, είτε κεντρικό κράτος, δεν μπορεί να γίνεται ο Δήμαρχος επαίτης σε ξενοδόχους, σε επιχειρηματίες, για να διατηρήσει μια δομή για το προσφυγικό. Για να ακούσουμε το μπράβο; Το μπράβο το ακούει όλη η κοινωνία η ελληνική, για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στο προσφυγικό. Πρέπει να δίνονται και κάποιες λύσεις και να το αντιμετωπίσουμε».