Άρθρο Localit 15 Νοεμβρίου, 2017

Τη στήριξη του πρωθυπουργού για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. ζήτησε ο Χρ. Μέτιος

Τη στήριξη της ανάπτυξης της Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης και την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων, προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, στην ομιλία του, στη χθεσινή κεντρική εκδήλωση του 6ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού  Συνεδρίου,  στην  Κομοτηνή. «Φτάνοντας στο τέλος του συνεδρίου και για να πειστούμε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν είναι μέρος μιας επικοινωνιακής ή κομματικής τακτικής, αλλά ότι όντως ακούγεται η φωνή όλων των φορέων, αναμένουμε απαντήσεις και λύσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί» είπε ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ.

Στο 47,64% του ευρωπαϊκού μέσου όρου του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Περιφερειών της ΕΕ
Ο κ. Μέτιος επέρριψε ευθύνες «πρωτίστως στις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα και τις ευθύνες που αναλογούν και στις τοπικές αρχές, για το γεγονός ότι σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν Ακαθάριστιο Εγχώριο Προϊόν των Περιφερειών της ΕΕ «η ΠΑΜΘ σήμερα βρίσκεται στο 47,64% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, κατέχει δηλαδή την τελευταία θέση ανάμεσα στις  Περιφέρειες της χώρας και μια από τις τελευταίες στην Ε.Ε.».
Σκιαγραφώντας  το ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, το οποίο παρουσίασε προ ημερών στους φορείς της περιοχής, ο κ. Μέτιος μίλησε για «μία ανοιχτή και δυναμική Περιφέρεια που έχει συγκεκριμένους στόχους, θέτει προτεραιότητες στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, επιδιώκει τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων και βασίζεται στην υπευθυνότητα».

Τέσσερις βασικοί αναπτυξιακοί άξονες
Αναφέρθηκε στον επιμέρους σχεδιασμό των τεσσάρων βασικών αναπτυξιακών αξόνων  που είναι ο πρωτογενής τομέας, η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός και η ενέργεια, συμπληρώνοντας πως δίδεται ιδιαίτερη έμφαση και στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής πολιτικής. Παρουσίασε τις διεκδικήσεις της περιφέρειας σε έργα υποδομής και εξέφρασε τον προβληματισμό του «για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναλώνεται συχνά στη δημιουργία νέων δομών, ενώ υπάρχουν ήδη δομές που υπολειτουργούν και χρειάζονται στήριξη? Οι νέες δομές λειτουργούν για ένα διάστημα και μετά η λειτουργία τους θα ανατεθεί στην αυτοδιοίκηση και η χρηματοδότησή τους στο επιχειρησιακό μας πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων
Ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. μετέφερε τη σαφή θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος υπέρ της κατάργησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων «οι οποίες δυσχεραίνουν τη λειτουργία και το έργο των αιρετών περιφερειών και υπέρ της μετεξέλιξης της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση».

Ικανοποίηση για την έγκριση από τον Α. Χαρίτση των τριών πρώτων έργων υποδομής, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση «και για το γεγονός ότι  ενέκρινε τα τρία πρώτα έργα υποδομής προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ που του προτείναμε κατά προτεραιότητα», ήτοι την αναβάθμιση του λιμένα Αλεξανδρούπολης και τη λειτουργία σύνδεσής του με το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ, την αναβάθμιση των υποδομών του εμπορικού και αστικού λιμένα της Καβάλας, την κατασκευή του νέου συνοριακού σταθμού στους Κήπους του Έβρου. Καθώς και για την «έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών ειδικού προγράμματος για τον Έβρο για την υλοποίηση 35 έργων και μελετών υποδομής στους τομείς της οδοποιίας, της άρδευσης και της αντιπλημμυρικής προστασίας του Νομού, την έγκριση του νέου τριετούς προγράμματος δημοσίων επενδύσεων «το οποίο εγκρίθηκε όπως το προτείναμε, πετυχαίνοντας αυξήσεις 45,6 εκ. ευρώ για εκπόνηση μελετών, για δημιουργία και συντήρηση υποδομών σε όλη την Περιφέρεια».
«Τον τελευταίο χρόνο, την Περιφέρειά μας έχουν επισκεφθεί σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και από όλους έχω ζητήσει το ίδιο: Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες, όχι άλλος χαμένος χρόνος, όχι άλλες εξαγγελίες, αλλά άμεση και ουσιαστική στήριξη στην επίλυση των προβλημάτων μας και έργα για πραγματική ανάπτυξη», κατέληξε ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κλίμα: Ο πλανήτης κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα στα παγκόσμια χρονικά την Κυριακή 21 Ιουλίου (Copernicus)

Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά,…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μονεμβασιά: Νέο κάλεσμα Δήμου για εξοικονόμηση νερού

Για μια φορά ακόμη ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, επανέρχεται στην ανάγκη εξοικονόμησης νερού και…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χαλκίδα: Σύμφωνο το Δημοτικό Συμβούλιο στην τουριστική χρήση της περιοχής του πρώην εργοστασίου ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων, συμφώνησε ομόφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής…