Άρθρο Localit 12 Νοεμβρίου, 2017

Η Αναπτυξιακή Δυτική Μακεδονίας σχεδιάζει την Τηλεθέρμανση στον οικισμό του ‘Αη Στράτη

Το ακριτικό νησί του Αιγαίου θα έχει τηλεθέρμανση και οι κάτοικοι του καθώς και όλα τα δημόσια κτίρια θα θερμαίνονται μέσω της ενέργειας που θα παράγεται από τα Αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα που θα εγκατασταθούν στον ‘Αη-Στράτη.

Την μελέτη του έργου έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Δυτική Μακεδονίας (ΑΝΚΟ) που έχει σχεδιάσει όλα τα συστήματα τηλεθέρμανσης της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, του Αμυνταίου και της υποκατασκευή εγκατάστασης και δικτύου τηλεθέρμανσης της Φλώρινας αξιοποιώντας τον ατμό που παράγουν τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ στην περιοχή.

Ο οικισμός του Αγ. Ευστρατίου, έχει επιλεγεί και είναι ενταγμένος στο ΕΣΠΑ σε πιλοτικό πρόγραμμα του Κέντρου Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) ως «Πράσινο Νησί» με στόχο η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να καλύπτεται τουλάχιστον κατά 85% από ΑΠΕ. Προβλέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννήτριας και μικρού φωτοβολταϊκού πάρκου και σύμφωνα με το διευθυντή της εταιρίας Γιώργο Αμανατίδη, η ΑΝΚΟ έχει αναλάβει την μελέτη του έργου ώστε «τα περίσσεια της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας να μετατρέπονται σε θερμική και στην συνέχεια μέσω των δοχείων αποθήκευσης ενέργειας και του δικτύου τηλεθέρμανσης που θα κατασκευαστεί να διοχετεύεται για την θέρμανση των δημόσιων κτιρίων και σπιτιών του νησιού».

Ο προϋπολογισμός του συνολικού έργου “Αη-Στράτης – Πράσινο νησί” ανέρχεται στα 5 εκ Ευρώ, ενώ για την κατασκευή του έργου της τηλεθέρμανσης ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 1,5 εκ Ευρώ.

Κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΚΑΠΕ Βασίλειο Τσολακίδη, ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας και πρόεδρος της ΑΝΚΟ Θόδωρος Καρυπίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή που η ΑΝΚΟ «θα συμβάλλει με τις γνώσεις και την εμπειρία της στην υλοποίηση ενός πρωτοποριακού έργου που υλοποιεί το ΚΑΠΕ».

Το νησί του Αη-Στράτη δεν είναι διασυνδεδεμένο στο εθνικό δίκτυο μεταφοράς – διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και οι ανάγκες του σε ηλεκτρική ενέργεια καλύπτονται από ντηζελογεννήτριες της ΔΕΗ Α.Ε.

Το έργο “Αη-Στράτης – Πράσινο νησί” χρηματοδοτείται από το ΕΠΑΝΕΚ του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Νέος δημοτικός χώρος για κοινωνικές υπηρεσίες

Ένα νέο δημοτικό κτίριο με κοινωνικό χαρακτήρα αποκτά ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, στην περιοχή του…

Ρεπορτάζ 20 Ιουλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ξεκίνησε το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Ξεκίνησε το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας,…

Ρεπορτάζ 14 Ιουλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέα παιδική χαρά στην Οινόη από τον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας

Μια νέα, σύγχρονη και ασφαλή παιδική χαρά απέκτησε η Οινόη, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του…