Το Epirus Trail, το μεγαλύτερο μονοπάτι που δημιουργείται σήμερα στην χώρα, με μήκος 370 χλμ, και το οποίο με τη σταδιακή του πιστοποίηση θα συνδράμει περαιτέρω στην αναβάθμιση του πεζοπορικού και γενικότερα του εναλλακτικού τουρισμού της Ηπείρου, παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σχετική συνδιάσκεψη, στην Αρκαδία.
H παρουσίαση του Epirus Trail έγινε κατά τη διάρκεια της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών και της 3ης Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Πιστοποιημένων Μονοπατιών, που πραγματοποιήθηκαν από τις 4 έως τις 7 Νοεμβρίου, στη Βυτίνα και Δημητσάνα Αρκαδίας, αντίστοιχα, από την «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση για την Προστασία του Μαινάλου», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Γορτυνίας.
Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα τρία, ήδη πιστοποιημένα, μονοπάτια του Μαινάλου, του Μετσόβου και της Άνδρου, καθώς και τα 4 υπό πιστοποίηση, της Ηπείρου, της Ξάνθης, της Σκιάθου και της Χίου, αλλά και ακόμη 10 από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Την παρουσίαση του έργου και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του Epirus Trail, πραγματοποίησαν ο Ηλίας Γκαρτζονίκας, από το Τμήμα Τουρισμού Περιφέρειας Ηπείρου και Χαρητάκης Παπαϊωάννου από την Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ.
Το μονοπάτι, στην πρώτη του φάση διέρχεται για 370 χλμ από τις Περιφερειακές Ενότητες της Κόνιτσας, του Ζαγορίου, του Μετσόβου και των Βορείων Τζουμέρκων, έως τα πρώτα χωριά της Άρτας. Παράλληλα, με την σταδιακή πιστοποίηση του πρώτου σκέλους, η Περιφέρεια Ηπείρου σχεδιάζει την επέκτασή του σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με την προσθήκη δικτύου άλλων 450 περίπου χιλιομέτρων.
Οι συμμετέχοντες επισήμαναν, ότι το ταχύτατα αναπτυσσόμενο πεδίο του πεζοπορικού τουρισμού, πρέπει να χαρακτηρίζεται από την τήρηση κανονισμών, που προκύπτουν από την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων, όπως η πιστοποίηση των μονοπατιών, ενώ έκριναν, ότι είναι απαραίτητη η προσθήκη ποιοτικών χαρακτηριστικών σε αυτά, εκτός των καθαρά φυσιολατρικών, όπως είναι τα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία.
Παράλληλα, θεωρήθηκε αναγκαία η δημιουργία δικτύου που να συνδέει τις προσπάθειες όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο.
Σημαντική, ωστόσο, χαρακτηρίζεται η παρέμβαση των εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Δασών, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη εναρμόνισης του θεσμικού πλαισίου στις σύγχρονες απαιτήσεις και εξελίξεις.
Πληροφορίες για το μονοπάτι της Ηπείρου, παρέχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση, στο www.epirustrail.gr. Παράλληλα, όσοι ενδιαφέρονται, έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν δωρεάν στα κινητά τηλέφωνα android, την εφαρμογή περιήγησης των 28 επιμέρους διαδρομών του μονοπατιού, από το google play/epirus trail.