Άρθρο Localit 20 Σεπτεμβρίου, 2017

Περιβαλλοντικά έργα και δράσεις στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Συνοχής

Περιβαλλοντικά έργα και δράσεις υλοποιούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Συνοχής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της διαχειριστικής αρχής του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έργα υλοποιούνται στους τομείς της βελτίωσης της ποιότητας και της διασφάλισης της ποσότητας του πόσιμου νερού, της παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το πόσιμο νερό, υλοποιούνται 12 έργα ύψους 14 εκατ. ευρώ, στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης (περιοχή εξυπηρέτησης ΕΥΑΘ) και στους δήμους Σιθωνίας, Βέροιας, Έδεσσας, Κασσάνδρας, Νάουσας, Πολυγύρου, Πύδνας-Κολινδρού, Βόλβης, Σκύδρας και Θερμαϊκού. Στον τομέα των υδάτων κολύμβησης βρίσκεται σε φάση υλοποίησης το πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων της Κεντρικής Μακεδονίας. Μέσω αυτού προβλέπεται η ενημέρωση του κοινού σε ετήσια βάση, ενώ έχει προκηρυχθεί δράση ύψους 10 εκατ. ευρώ για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων από τη διάβρωση των ακτών. Σχετικά με την κλιματική αλλαγή προωθούνται η προμήθεια 19 πυροσβεστικών οχημάτων και η αντιπλημμυρική θωράκιση 19 πόλεων και οικισμών της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο συνολικής παρέμβασης αντιπλημμυρικής προστασίας ύψους 43,6 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, οι δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής, περιλαμβάνουν έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αποχετευτικά έργα και έργα διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων. Στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, σύμφωνα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και την Πέλλα (ΧΥΤΑ Μαυροράχης, Κασσάνδρας, Αρναίας, Αλμωπίας, η ολοκλήρωση του ΣΜΑ Ευκαρπίας κλπ.), συνολικού προϋπολογισμού 39 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα αποχετευτικά, διατίθενται μέχρι σήμερα 122 εκατ. ευρώ για 18 ενταγμένα έργα στη λεκάνη του Ανθεμούντα και στους δήμους Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά, Χαλκηδόνας, Αλμωπίας, Πέλλας, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Παιονίας και Αλεξάνδρειας. Στον τομέα, τέλος, των υγρών και στερεών αποβλήτων έχουν εκδοθεί τρεις προσκλήσεις 163,9 εκατ. ευρώ και υλοποιούνται 24 έργα ύψους 161 εκατ. ευρώ.

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συνεδριάζει αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 και ώρα 12:00, στα γραφεία της…

ΚΕΔΕ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συνεδριάζει αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 και ώρα 12:00, στα γραφεία της…

ΚΕΔΕ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΕΔΕ: Συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στ.Γκίκα

Συνεδρίασε σήμερα, στην πρώτη συνεδρία της τρέχουσας θητείας, η Επιτροπή Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της…