Άρθρο Localit 14 Αυγούστου, 2017

ΔΟΜ: Περισσότεροι από 600.000 εκτοπισμένοι Σύροι επέστρεψαν στις εστίες τους από τον Ιανουάριο

Περισσότεροι από 600.000 Σύροι, που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω του πολέμου, επέστρεψαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2017, ανέφερε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στη Γενεύη, η υπηρεσία του ΟΗΕ διευκρίνισε πως το 84% των 602.759 Σύρων ήταν εσωτερικά εκτοπισμένοι που δεν εγκατέλειψαν τη χώρα, αλλά κατέφυγαν σε άλλα σημεία στη Συρία.

Οι υπόλοιποι (16%) ήταν πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία και το Ιράκ, και επέστρεψαν στη χώρα τους.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, περίπου το 27% των εκτοπισμένων που επέστρεψαν στα σπίτια τους δήλωσαν ότι το έκαναν για να προστατεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους ή την ιδιοκτησία τους, ενώ το 25% επικαλέστηκαν τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στον τόπο καταγωγής τους.

Μεταξύ των άλλων κινήτρων για επιστροφή που αναφέρονται είναι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης εκεί όπου οι Σύροι βρήκαν καταφύγιο (14%), κοινωνικο-πολιτισμικά προβλήματα (11%), καθώς και η βελτίωση της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας στον τόπο επιστροφής τους (11%).

Το 2016, το 50% των επιστροφών πραγματοποιήθηκε στην επαρχία του Χαλεπίου και, σύμφωνα με τον ΔΟΜ, παρόμοιες τάσεις παρατηρήθηκαν και το 2017. Έτσι, περίπου το 67% των εκτοπισμένων που επέστρεψαν από τις αρχές του 2017 επέστρεψαν στην επαρχία Χαλεπίου (405.420 άτομα), 27.620 στην Ιντλίμπ, 45.300 στη Χάμα, 21.346 στην Αρ-Ράκα, 21.346 στα προάστια της Δαμασκού και 27.861 σε άλλες επαρχίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί, σχεδόν όλοι (97%) επέστρεψαν στα σπίτια τους, 1,8% ζουν σε οικογένειες υποδοχής, 1,4% σε εγκαταλειμμένες κατοικίες και 0,14% σε προσωρινές εγκαταστάσεις.

Η πρόσβαση σε νερό (41%) και σε υπηρεσίες υγείας (39%) παραμένει περιορισμένη λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί οι υποδομές.

Ο ΔΟΜ αναφέρει ακόμη ότι, αν και η τάση επιστροφής αυξάνεται, περισσότεροι από έξι εκατομμύρια Σύροι συνολικά παραμένουν αυτή τη στιγμή εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας και περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια έγιναν πρόσφυγες στο εξωτερικό.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Λαμιέων: Νεκρός σε τροχαίο ο αντιδήμαρχος Κώστας Σταυρογιάννης

Τραγωδία εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα στον νέο περιφερειακό δρόμο της Λαμίας, με θύμα τον αντιδήμαρχο της…

Ρεπορτάζ 20 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αυλαία σήμερα για τον γραπτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Ανοίγει η αυλαία σήμερα για τον 2ο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που διεξάγεται με σημαντικές…

Εκτός Συνόρων 18 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ήρθη η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λος Άντζελες, η ηρεμία επέστρεψε στην πόλη

Η ηρεμία επέστρεψε χθες, Τρίτη, στο Λος Άντζελες, όπου η δήμαρχος Κάρεν Μπας αποφάσισε να…