Άρθρο Localit 17 Μαΐου, 2017

Ημερίδα ΥΠΠΟΑ- ΓΠΑ με θέμα: Οι Αγροδιατροφικές Παραδόσεις ως Πολιτιστική Κληρονομιά

«Οι Αγροδιατροφικές Παραδόσεις ως Πολιτιστική Κληρονομιά: Έρευνα, Διαφύλαξη, Ανάδειξη», είναι το θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή, 19 Μαΐου, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από κοινού, στο συνεδριακό αμφιθέατρο του ΓΠΑ, στις 8.30 π.μ.

Η ημερίδα απευθύνεται σε συνεταιρισμούς (αγροτικούς, γυναικείους κ.ά), σε παραγωγούς παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων, σε μουσεία και πολιτιστικούς φορείς που ενδιαφέρονται για την ανάδειξη της αγροδιατροφικής παράδοσης ως πολιτιστικής κληρονομιάς, σε φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε τοπικούς θεσμούς, καθώς και σε πανεπιστημιακούς και φοιτητές ανωτάτων σχολών που σχετίζονται με τη μελέτη της αγροδιατροφικής κληρονομιάς.

Στόχος της ημερίδας είναι η ανάδειξη αφενός της σημασίας των αγροδιατροφικών παραδόσεων ως μέρος της συλλογικής αυτογνωσίας και ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών και αφετέρου των ευκαιριών για την προβολή των τοπικών αγροδιατροφικών παραδόσεων και προϊόντων ως άυλων πολιτιστικών αγαθών.

Όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η εκδήλωση εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική συνεργασία του ΥΠΠΟΑ και ειδικά της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την ανάδειξη των αγροδιατροφικών παραδόσεων και εν γένει του αγροτικού χώρου ως πολιτιστικής κληρονομιάς. Η συνεργασία αυτή επισημοποιήθηκε με το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον Μάρτιο του 2016 και αναμένεται να συνεχιστεί με πολλές κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ έχει ήδη υλοποιήσει σειρά δράσεων για την ανάδειξη των αγροδιατροφικών παραδόσεων της Ελλάδας.

Ενδεικτικά αναφέρεται η εγγραφή στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της σχετικής Σύμβασης της UNESCO (2003) τόσο της Μεσογειακής Δίαιτας (από κοινού με άλλες έξι χώρες), όσο και της παραδοσιακής Μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο.

Επίσης, σημειώνεται ότι, με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Κύπρου, υποβλήθηκε φάκελος υποψηφιότητας από κοινού με άλλες επτά χώρες για την εγγραφή στον ίδιο κατάλογο της Τέχνης της Ξερολιθιάς, που αποτελεί προσίδιο χαρακτηριστικό του ελληνικού αγροτικού τοπίου και είναι άμεσα συνυφασμένη με την παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων.

Τέλος, η ίδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ έχει επιμεληθεί τη σειρά Διατροφικός Πολιτισμός της Ελλάδας. Έχει ήδη κυκλοφορήσει σε ψηφιακή μορφή το πρώτο δημοσίευμα με θέμα την πίτα, ενώ η σειρά αναμένεται να συνεχιστεί με τη δεύτερη έκδοση, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην αμπελοοινική παράδοση και τα αμπελοτόπια της Ελλάδας.

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 02 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ελευσίνα: Επανεκκίνηση προγράμματος καφέ κάδου στον Δήμο

Το πρόγραμμα του καφέ κάδου αναμένεται να επανεκκινήσει το επόμενο διάστημα στον Δήμο Ελευσίνας. Μάλιστα,…

Ρεπορτάζ 02 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πάτρα: Οι εργαζόμενοι του Δήμου στόλισαν πλατείες της πόλης για την Πρωτομαγιά

Νέα ανανεωμένη όψη απέκτησε η πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, από τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού…

Ρεπορτάζ 02 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μυλοπόταμος: Λήψη μέτρων από τη ΔΕΥΑΜ για να αποφευχθούν φαινόμενα λειψυδρίας

Η συνεχιζόμενη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν φέρει το νερό της περιοχής του Δήμου…