Άρθρο Localit 17 Μαρτίου, 2017

ΕΕ: Σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δίκαιο οι συμβάσεις παραχώρησης 14 των αεροδρομίων

Δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση οι συμβάσεις παραχώρησης για 14 περιφερειακούς αερολιμένες στην Ελλάδα, αποφάνθηκε  σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από αίτημα γνωμοδότησης που της υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής υπενθυμίζεται ότι το 2014 η Ελλάδα προέβη στην ανάθεση δύο συμβάσεων παραχώρησης για την αναβάθμιση, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία δεκατεσσάρων συνολικά ελληνικών περιφερειακών αερολιμένων στη γερμανο-κυπριακή κοινοπραξία Fraport AG-Slentel Ltd. Σε αντάλλαγμα, όπως είχε συμφωνηθεί, η Fraport AG-Slentel Ltd θα καταβάλει τέλη παραχώρησης στο ελληνικό κράτος. Σημειώνεται επίσης ότι η Ελλάδα είχε δεσμευτεί για την παραχώρηση των εν λόγω αερολιμένων στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της που απορρέουν από το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας στην Ελλάδα. Οι συμβάσεις παραχώρησης υπογράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2015 και στη συνέχεια επικυρώθηκαν από τη Βουλή. Η Ελλάδα στη συνέχεια τις κοινοποίησε στην Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2016, ζητώντας της να επιβεβαιώσει ότι δεν συνεπάγονται κρατική ενίσχυση.

Στη σημερινή ανακοίνωσή της, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, μια σύμβαση παραχώρησης για την εμπορική εκμετάλλευση υποδομών μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν συνιστά κρατική ενίσχυση εφόσον ανατίθεται υπό όρους που θα ήταν αποδεκτοί από έναν ιδιώτη ο οποίος ενεργεί υπό συνθήκες της αγοράς, εάν αυτός προσέφερε σύμβαση παραχώρησης για παρόμοια περιουσιακά στοιχεία.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 08 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ηράκλειο: Ενισχύεται ο στόλος κοινόχρηστων ποδηλάτων του Δήμου

Δέκα επιπλέον κοινόχρηστα ποδήλατα προστίθενται από σήμερα Δευτέρα 8 Ιουλίου, στον στόλο του Δήμου Ηρακλείου,…

Ρεπορτάζ 08 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο στη Νίσυρο: «Βιώσιμες Λύσεις για την εποχή των μεγάλων αλλαγών»

Ξεκίνησε χθες Κυριακή 7 Ιουλίου στη Νίσυρο το τετραήμερο Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Βιώσιμες…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τρίκαλα: Σχολικά βοηθήματα για Γυμνάσιο – Λύκειο συγκεντρώνει ο Δήμος

Σχολικά βοηθήματα για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου συγκεντρώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Στο πλαίσιο…