Άρθρο Localit 25 Ιανουαρίου, 2017

ΕΝΠΕ:Άμεση αποζημίωση και μέτρα στήριξης των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων

Να διενεργηθούν άμεσα οι εκτιμήσεις και να καταβληθούν έγκαιρα δίκαιες αποζημιώσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για τις ζημιές που υπέστησαν και εξακολουθούν να υφίστανται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ζητεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Παράλληλα, η ΕΝΠΕ  κρίνει αναγκαίο

  • Να δοθεί παράταση στις προθεσμίες εκπλήρωσης των φορολογικών,  ασφαλιστικών και γενικότερα των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο των ζημιωθέντων αγροτών και κτηνοτρόφων.
  • -Να επεκταθεί στις περιπτώσεις που εκπνέει το χρονικό διάστημα για το οποίο μια περιοχή έχει κηρυχθεί ως έκτακτης ανάγκης.
  • Να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές στις αγροτικές περιοχές.
  • Να επιταχυνθούν οι ρυθμοί σύνταξης των πορισμάτων για τις ζημιές καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν παρέλθει ακόμη και 12 μήνες χωρίς να έχουν γίνει εκτιμήσεις.
  • Να αναθεωρηθεί ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες αγροτών και κτηνοτρόφων αλλά και στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή στον πρωτογενή τομέα.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ έγινε ειδική αναφορά στις ζημιές που έχουν προκαλέσει μέχρι τώρα καθώς το μέγεθός τους δεν έχει φανεί πλήρως η χιονόπτωση και ο παγετός σε μεγάλο μέρος της επικράτειας τόσο στη φυτική όσο και τη ζωϊκή παραγωγή.

Σύμφωνα με το ΔΣ της ΕΝΠΕ στην κτηνοτροφία τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί συνίστανται σε μειωμένη παραγωγή γάλακτος της τάξης του 50%,  απώλειες ζώων και αυξημένο κόστος σε ζωοτροφές καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα της εξωτερικής βοσκής. Στη γεωργία οι ζημιές εντοπίζονται σε υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών, δενδρώδεις καλλιέργειες, ελιές και σιτηρά. Ζημιές έχουν υποστεί επίσης και υποδομές όπως σταβλικές εγκαταστάσεις και αποθήκες.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, τέθηκαν κι άλλα δύο ζητήματα και αποφασίστηκε να ζητηθεί από την κυβέρνηση:

  • Να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ (13% και 24%) στην αγορά και πώληση αγροτικών προϊόντων, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να πιστώνουν μόνιμα το Δημόσιο οι παραγωγοί.
  • -Να προχωρήσει άμεσα η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ώστε να αναδειχθεί και να προστατευθεί η ελληνική ταυτότητα και να θωρακιστούν τα ελληνικά προϊόντα απέναντι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάτα: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση επάνω σε ζητήματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί προτεραιότητα του…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΔΕΥΑΤ: Η λειτουργία του Βιολογικού Τρικάλων μετά το διπλασιασμό της δυναμικότητάς του, στο επίκεντρο συνεδρίασης του ΔΣ

Η δομή και ο τρόπος λειτουργίας των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού Τρικάλων, συζητήθηκαν διεξοδικά στην…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιωάννινα: Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας και την υποστήριξη των ευάλωτων πολιτών

Η ενίσχυση των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και της φροντίδας των ευάλωτων πολιτών, είναι στο επίκεντρο…