Άρθρο Localit 10 Δεκεμβρίου, 2016

Π. Σκουρλέτης: Διάλογος με την Αυτοδιοίκηση για σταδιακή αύξηση των πόρων από το 2017

Σκουρλέτης«Βεβαίως, υπάρχει ένα ζήτημα αύξησης των πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, συμπληρώνοντας ότι ήδη έχει καλέσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε έναν ειλικρινή διάλογο ώστε να βρεθούν τρόποι ώστε το 2017  να είναι η αφετηρία μιας σταδιακής αύξησης των πόρων της.

«Η αύξηση αυτή, όμως, είπε, ο κ. Σκουρλέτης, δεν μπορεί να μεταφράζεται μόνο σε μια οικονομική ενίσχυση. Πρέπει να δούμε, με βάση την πορεία εφαρμογής του Καλλικράτη, τι χρειάζεται να αλλάξουμε».

Απαντώντας ο κ. Σκουρλέτης  στο σκιώδη υπουργό Εσωτερικών της  ΝΔ κ. Βορίδη, στο γιατί δεν είναι εγγεγραμμένα τα 214 εκ. ευρώ των παρακρατηθέντων πόρων για το 2017 απάντησε: «Διότι ήταν γνωστό εκ των προτέρων από απόφαση του 2009 ότι φθάσαμε στην τελευταία όγδοη δόση αυτής της συμφωνίας. Κατά συνέπεια, ήταν κάτι το οποίο γνωρίζαμε. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για κάτι το οποίο δεν ήταν γνωστό. Και κυρίως, θα έλεγα ότι δεν μπορείτε εσείς να κάνετε μια τέτοιου είδους κριτική. Διότι επί των ημερών των κυβερνήσεών σας και των συγκυβερνήσεών σας, η τοπική αυτοδιοίκηση έχασε πάνω από το 60% των πόρων της».

Ενώ απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ μίλησε για ελλείψεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέφερε:

«Βεβαίως, η ζωή κάνει παιχνίδια, είπε ο κ. Σκουρλέτης. Ποιος μιλάει για ελλείψεις προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση; Αυτός ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τη δημοτική αστυνομία, τους σχολικούς φύλακες, τους καθηγητές στα τεχνικά λύκεια και με όλους εκείνους που ένα καλοκαίρι είδαν να χάνουν τη δουλειά τους μέσα από την τηλεόραση. Αυτός ο οποίος ταυτίστηκε με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Αυτή είναι η πρότασή σας για το δημόσιο, σε μια στιγμή μεγάλης κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης που θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να συντρέχει απέναντι σε αυτούς που πλήττονται, και βεβαίως επλήγησαν από τις δικές σας πολιτικές, επί των ημερών σας».

Σε ότι αφορά στη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, σημείωσε ότι σήμερα είναι ώριμο να πάμε σε μια νέα μεταρρύθμιση, η οποία «θα αποσαφηνίζει τις σχέσεις με το κεντρικό κράτος με τους άλλους βαθμούς αυτοδιοίκησης, μια μεταρρύθμιση η οποία θα έχει το στοιχείο της αναπτυξιακής διάστασης, μια μεταρρύθμιση που θα ενθαρρύνει τις τοπικές κοινωνίες να εμπλέκονται στη διακυβέρνηση των τοπικών δήμων. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Αυτό το οποίο εχθρεύεστε». Κι αναρωτήθηκε  πως «αν ο χώρος λοιπόν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι για την εφαρμογή μιας πιο δημοκρατικής εκπροσώπησης των ανθρώπων, ποιος άλλος χώρος είναι;

Γιατί, λοιπόν, το εχθρεύεστε; Ξέρετε γιατί; Διότι για σας η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κατ’ εικόνα και ομοίωση της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Όμως, αυτό είναι που διώχνει σήμερα τον κόσμο από τη συμμετοχή στα τοπικά προβλήματα, διώχνει τους ίδιους τους νέους».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατερίνη: Την προσοχή των πολιτών για απόπειρα απάτης εφιστά ο Δήμος

Ο Δήμος Κατερίνης γνωστοποιεί, ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια από επιτήδειους για απόσπαση χρηματικών…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Αναβιώνει για 3η χρονιά η Παραδοσιακή Στράτα του Δήμου

Το μουσικοχορευτικό δρώμενο της Παραδοσιακής Στράτας του Δήμου Χανίων αναβιώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά και…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έτοιμη η μελέτη για το rebranding της Ρόδου από τον Δήμο

Στον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό του brand name της Ρόδου, προχωρά η νέα δημοτική αρχή με σκοπό…