Αίτημα στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας υπέβαλλε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.
Ζητεί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί της Λέσβου που επλήγη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 28ης και 29ης Νοεμβρίου.
Από την ισχυρή καταιγίδα πλημμύρισαν σπίτια και υπέστησαν ζημιές υποδομές.
Συνεργεία δήμου και Περιφέρειας καταγράφουν τις ζημιές από τις πλημμύρες σε σπίτια και επιχειρήσεις
Περισσότερα από 200 χιλιοστά βροχής έπεσαν σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καλλονής Ταξιάρχη Βέρρο μέχρι τις 11 το βράδυ στο λεκανοπέδιο Καλλονής στην κεντρική Λέσβο. Αποτέλεσμα να φουσκώσουν τα ποτάμια που διαπερνούν την κωμόπολη και να την κατακλύσουν.
Όπως είπε στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο κ. Βέρρος έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα. Μικρής έκτασης κατολίσθηση υπήρξε και στην περιοχή των Παρακοίλων.
Τα σχολεία της Καλλονής, του Κεραμίου και της Άγρας με απόφαση του δημάρχου Λέσβου, θα παραμείνουν κλειστά.
Προβλήματα υπήρξαν και στην Αγία Παρασκευή στην κεντρική Λέσβο όπου πέντε σπίτια πλημμύρισαν από τον όγκο του νερού που μετέτρεψε σε ποτάμι τον κεντρικό δρόμο του χωριού.
Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στο Πλωμάρι, από χειμάρρους που φούσκωσαν προς τον Άγιο Ισίδωρο και την Αγία Βαρβάρα, πλημμύρισε ένα σπίτι και ένα ξενοδοχείο, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής για να απομακρυνθεί ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μέσα στο Σεδούντα ποταμό.
Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις
Συνολικά 75 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία δέχθηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν στη Λέσβο και κράτησαν έως τις 3 τα ξημερώματα.
Ο αριθμός των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν -και ενώ ακόμα συνεχίζονται- δείχνει το μέγεθος των προβλημάτων που υπήρξαν σε όλη σχεδόν τη Λεσβιακή ύπαιθρο.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν 28 αντλήσεις υδάτων σε Μυτιλήνη, Καλλονή, Πλωμάρι, πέντε απεγκλωβισμοί ατόμων στην περιοχή του Ποδαρά στη δυτική Λέσβο, πέντε μεταφορές ατόμων που κινδύνευαν σε ασφαλές σημείο στην Καλλονή και από μια στη Σκάλα Καλλονής και στο Πέραμα. Επίσης, υπήρξε ένας απεγκλωβισμός ενός ατόμου από αυτοκίνητο που κινδύνευε στην περιοχή της Άγρας. Τέλος, υπήρξε παροχή βοήθειας σε τρία αυτοκίνητα στην περιοχή της Πεδής Μανταμάδου που είχαν ακινητοποιηθεί.
Συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας καταγράφουν τις ζημιές από τις πλημμύρες σε σπίτια και επιχειρήσεις
Το φως της ημέρας έδειξε το μέγεθος των καταστροφών που υπήρξαν σε όλη την ύπαιθρο της Λέσβου και ιδιαίτερα στην κεντρική, δυτική και νότια.
Σε επτά ώρες, και έως τις 3 σήμερα τα ξημερώματα, στο λεκανοπέδιο της Καλλονής στην κεντρική Λέσβο, έπεσαν περισσότερα από 220 χιλιοστά νερού, το ένα τρίτο του ύψους των ετήσιων συνολικών βροχοπτώσεων. Το αποτέλεσμα ήταν, να «σπάσουν» ο ποταμός Αχυρώνας που διαπερνά την κωμόπολη της Καλλονής αλλά και ο μεγάλος ποταμός Τσικνιάς και να πλημμυρίσουν η Καλλονή, το Κεράμι ακόμα και η παραθαλάσσια Σκάλα Καλλονής που ας σημειωθεί ότι παρέμενε έως τις 10 το πρωί πλημμυρισμένη. Τόνοι νερού και λάσπης μπήκαν σε δεκάδες σπίτια και μαγαζιά προκαλώντας τεράστιες ζημιές.
Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν και στη δυτική Λέσβο. Στην Άγρα, τα νερά αποκόλλησαν βράχους που μαζί με λάσπη μπήκαν σε σπίτια, προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Οι ιδιοκτήτες τους τα εγκατέλειψαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.