Έντονη ανησυχία επικρατεί στο νησί της Ρόδου για την παρατεταμένη ανομβρία και τις συνέπειές της. Ήδη εξετάζονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις είναι ιδιαιτέρως σοβαρές τόσο στους υδροφόρους ορίζοντες του νησιού όσο και στις καλλιέργειες. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός και ανησυχία για το τι θα γίνει.
Ειδικότερα, το νησί της Ρόδου αντιμετωπίζει μία άνευ προηγουμένου ξηρασία με τεράστιες επιπτώσεις σε κάθε τομέα δραστηριότητας και μάλιστα αυτό το διάστημα η ανομβρία πλήττει τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι δεν αισιοδοξούν για την ποσότητα του λαδιού που θα παράγουν φέτος.
Οι παράγοντες της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη αυτή και αναζητούν τρόπους να συνδράμουν τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου και τον δήμο Ρόδου στην επίλυση του προβλήματος, ακόμα και στη λειτουργία των φραγμάτων άρδευσης σε περίπτωση που αυτό ζητηθεί.
Σε δηλώσεις του για το θέμα,ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης τόνισε ότι, ειδικά για το ελαιόλαδο, τίθεται ο προβληματισμός για το αν θα υπάρχει παραγωγή στο μέλλον καθώς η ελιά είναι μία καλλιέργεια που χρειάζεται μεγάλες ποσότητες σε νερό.
Η ίδια αγωνία διακατέχει και τους παραγωγούς άλλων καλλιεργειών που είναι καταδικασμένοι χωρίς νερό, αλλά και τους κτηνοτρόφους καθώς δεν υπάρχει χλωρίδα για βόσκηση. Χωρίς βλάστηση δεν μπορούν να επιζήσουν τα μελίσσια ούτε και τα θηράματα αλλά και τα είδη του ζωικού βασιλείου που σταδιακά εξαφανίζονται.
«Η συνεχιζόμενη ανομβρία μάς έχει προβληματίσει και αγωνιούμε για το αν συνεχιστεί ακόμα περισσότερο. Εξαιτίας άλλωστε της αγωνίας που υπάρχει, όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν συνεχείς συσκέψεις με τη ΔΕΥΑΡ και τον δήμο προκειμένου να ανταπεξέλθουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται από την ανομβρία και σε ό,τι αφορά το δίκτυο που έχουμε από το φράγμα του Γαδουρά.
Η συνεργασία με τον δήμο είναι συνεχής και καθημερινή για το θέμα αυτό. Ακόμα και στον τομέα των φραγμάτων, στα οποία δεν έχουμε αρμοδιότητα, δηλαδή των φραγμάτων Απολακκιάς και Σκολωνίτη, αν μας ζητηθεί η συνδρομή θα βοηθήσουμε και γι’ αυτά εφόσον συνεχιστεί αυτή η παρατεταμένη ανομβρία» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που υπάρχουν, σημείωσε ότι «η ανομβρία τείνει να είναι καταστροφική για τον υδροφόρο ορίζοντα που δεν εμπλουτίζεται. Οι επιπτώσεις στη γεωργία τη κτηνοτροφία και στο φυσικό περιβάλλον είναι τεράστιες.
Στα παραπάνω φράγματα, η στάθμη του νερού έχει κατέβει σε επικίνδυνα επίπεδα και μας κάνει όλους να ανησυχούμε. Αν διαπιστώσουμε ότι χρειάζονται μελέτες ή χρήματα, θα αναζητήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την κατάσταση. Και φυσικά στην περίπτωση που μας το ζητήσει ο δήμος και η ΔΕΥΑΡ».
Ειδική αναφορά έκανε στους ελαιοπαραγωγούς λέγοντας τα εξής: «Οι ελαιοπαραγωγοί είναι οι πρώτοι που επηρεάζονται από την ανομβρία και δυστυχώς τα μηνύματα -όπως διαπιστώνουμε και εμείς-είναι πολύ ανησυχητικά, γιατί ούτε η ποσότητα ούτε η ποιότητα θα είναι αυτή που περιμένουμε.
Αυτό μας κάνει να προβληματιζόμαστε για το μέλλον της καλλιέργειας, καθώς δεν ξέρουμε αν θα έχουμε πλέον παραγωγή. Το ζωικό κεφάλαιο επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα, υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους κτηνοτρόφους γιατί υπάρχουν μεγάλες βοσκήσιμες εκτάσεις που δεν μπορούν να προσφέρουν τροφή. Όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα έχουν υποστεί άμεση επίπτωση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ