Άρθρο Localit 04 Οκτωβρίου, 2016

Με επιτυχία η επαναξιολόγηση των Γεωπάρκων Λέσβου και Βίκου-Αώου

απολιθωμένο λέσβοςΜε επιτυχία ολοκληρώθηκε η επαναξιολόγηση των Γεωπάρκων Λέσβου και Βίκου-Αώου, που διατηρούν την αναγνώρισή τους ως Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO για τα επόμενα 4 χρόνια (2017-2020).

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων επαναξιολόγησης των Γεωπάρκων, που αποτελούν μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου,  έγινε από τον  επικεφαλής του Τομέα Γεωεπιστημών και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών της UNESCO Prf. P. Mc Keever  μετά την ολοκλήρωση του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου Γεωπάρκων UNESCO που διοργάνωσε στο Τorbey της Αγγλίας, από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.

Στην τελετή λήξης του συνεδρίου απονεμήθηκαν αναμνηστικά τρόπαια στα Γεωπάρκα Σητείας και Τροόδους που εντάχθηκαν το 2015 στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και αναγνωρίσθηκαν ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

Βασικά θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν Διευθυντές και στελέχη της UNESCO, Παγκόσμιων Γεωπάρκων, πανεπιστημιακοί και ερευνητές  ήταν η εφαρμογή των κατευθύνσεων για την αναγνώριση  περιοχών ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO» (UNESCO Global Geoparks), η ανάπτυξη του γεωτουρισμού και η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους επισκέπτες των περιοχών, η ανάδειξη  και αξιοποίηση γεωμνημείων και τοπίων, η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ γεωπάρκων και η προβολή τους ως τουριστικών προορισμών ποιότητας, η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η 1η Σύνοδος του 16μελούς Συμβουλίου του νέου Προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO» (UNESCO Global Geoparks) κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση των 18 νέων αιτήσεων περιοχών για την αναγνώριση τους ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO  και την επαναξιολόγηση 22 περιοχών που ήδη διαθέτουν την αναγνώριση.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα 120 Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO από 33 χώρες. Στη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκαν οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας και ο κώδικας δεοντολογίας του Παγκόσμιου Δικτύου και εκλέχθηκαν Διοικούσα Επιτροπή και το Προεδρείο της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων εξελέγη ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Συντονιστής του Γεωπάρκου Λέσβου.

Επίσης, στις 26 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η 38η Συνάντηση των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων όπου συζητήθηκαν οι δράσεις τους, ο συντονισμός των ενεργειών προβολής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και αποφασίστηκε η οργάνωση δράσεων στα πλαίσια του Διεθνούς Έτους Αειφόρου Τουρισμού 2017 με στόχο την  προβολή των 69 Παγκόσμιων Γεωπάρκων που λειτουργούν στη Ευρώπη ως τουριστικών προορισμών ποιότητας.

 

 

 

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…