Άρθρο Localit 19 Σεπτεμβρίου, 2016

Ολοκληρώθηκε η απογραφή των καταστροφών στη Θάσο με νέο καινοτόμο σύστημα

ΘάσοςΟλοκληρώθηκε μέσα σε έξι ημέρες η απογραφή των ζημιών από την μεγάλη πυρκαγιά στη Θάσο. Η ταχύτατη απογραφή των ζημιών από την πυρκαγιά στη Θάσο επιτεύχθηκε χάρη στο νέο σύστημα του ΥΠΟΜΕΔΙ, άμεσης και έγκυρης εποπτείας, καταγραφής και αξιολόγησης από εδάφους και αέρος των συνεπειών φυσικών καταστροφών, (πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.α.).
Το έργο της απογραφής στη Θάσο με το νέο καινοτόμο σύστημα έφερε σε πέρας μικτό κλιμάκιο, εξειδικευμένων στελεχών του Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με τη διενέργεια αυτοψιών, τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων τεχνολογίας.
Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΟΜΕΔΙ η πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος θα καθιερωθεί σε όλες τις περιπτώσεις απογραφής των ζημιών φυσικών καταστροφών.
Η διαδικασία οριοθέτησης των ζημιών και η απογραφή των ζημιών θα είναι ταχύτατη, ώστε να ακολουθεί αμέσως η διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών και να συντομεύσει σε λίγες εβδομάδες, από πολλούς μήνες ακόμη και χρόνια που είναι μέχρι τώρα, ο χρόνος υποβολής φακέλων επισκευής και καταβολής αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος εποπτείας, καταγραφής και αξιολόγησης από εδάφους και αέρος των συνεπειών φυσικών καταστροφών, είναι:

  • Η άμεση καταγραφή και αξιολόγηση βλαβών, σχεδόν ταυτόχρονα με την εξέλιξη της φυσικής καταστροφής, ώστε να ληφθούν τα πρώτα μέτρα ανάσχεσης των συνεπειών του φαινομένου, αρωγής προς τους πληγέντες και να προσδιοριστούν τα επικίνδυνα ή επισκευάσιμα κτήρια.
  • Εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και πολλών εργατοωρών, που σπαταλώνται στην προσέγγιση αγνώστων και απομακρυσμένων από αστικούς ιστούς περιοχών, πολλές φορές δυσπρόσιτων εξ αιτίας εδαφικών δεδομένων ή βλαβών σε υποδομές δρόμους κλπ, εξ αιτίας της καταστροφής.
  • Είναι δυνατή η ταυτόχρονη αξιοποίηση των συνδυασμένων γεωχωρικών δεδομένων και των ορθών φωτογραφιών, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών γεωπληροφορικής στις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες, καθώς και στο πεδίο. Αυτό γίνεται, καθώς τα συνεργεία που διενεργούν ελέγχους των επιπτώσεων, μπορούν να διαθέτουν ηλεκτρονικά μέσα για άμεσο εντοπισμό των κτισμάτων και καταγραφή των πορισμάτων των αυτοψιών.
  • Τα αποτελέσματα είναι διαχειρίσιμα από την υπηρεσία του υπουργείου, που έχει την αρμοδιότητα αποκατάστασης των βλαβών, ως υπόβαθρο αναφοράς, ως μέσο διασταύρωσης μετρικών και πραγματικών στοιχείων και κυρίως, ως πρώτο στοιχείο σύνταξης του φακέλου αποκατάστασης κάθε κτίσματος με επιστημονικό τρόπο, που βασίζεται σε πραγματικά και μη αμφισβητήσιμα στοιχεία και μπορεί να προσφέρεται από το κράτος προς τους πολίτες.
  • Προβλέπεται αναγωγή της ορθοφωτογράφησης σε γεωχωρικά δεδομένα του Ελληνικού Γεωδαιτικού Συστήματος Αναφοράς ΕΓΣΑ 87, που ορίζεται ως το σύστημα καταγραφής κατά απόλυτο τρόπο που ορίζει μοναδιαία τις συντεταγμένες ενός κτίσματος και χρησιμοποιείται σε διάφορες εφαρμογές κρατικών δομών, όπως το Κτηματολόγιο ή η σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων για την έκδοση αδειών δόμησης.
  • Η πρότυπη επιχείρηση θα οδηγήσει σε κατάρτιση σχεδίων αντιμετώπισης καταστροφών, ανά είδος φυσικής καταστροφής, ώστε με την αξιοποίηση των τεχνολογιών UAVs και την αναγωγή των ψηφιακών αεροφωτογραφιών σε γεωχωρικά δεδομένα, να επιταχυνθεί η διαδικασία αναγνώρισης των πληγέντων περιοχών και η αποκατάστασή τους.
    Ειδικότερα στη Θάσο το κλιμάκιο που έθεσε σε λειτουργία το νέο καινοτόμο σύστημα του Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ απαρτίζεται από στελέχη της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, που έχει την αρμοδιότητα διενέργειας αυτοψιών για την αποκατάσταση των πληγέντων κτισμάτων και για τη χορήγηση αποζημιώσεων. Στο ίδιο κλιμάκιο μετέχουν επίσης στελέχη του Κέντρου Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ). Η καταγραφή από αέρος των περιοχών έγινε με χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και με υποστήριξη των  πτήσεων από τον φορέα Altus LSA.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 31 Οκτωβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επεκτείνεται εμπλουτίζεται και ενοποιείται το δίκτυο μονοπατιών της Δυτικής Λέσβου

Στο πρόγραμμα «Δημιουργία Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών και Διαδρομών Πεζοπορίας, του ΥΠΕΝ, με χρηματοδότηση 1,5 εκ.…

Ρεπορτάζ 31 Οκτωβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ζ. Δοξαστάκης: “Η ανάπλαση της χερσαίας λιμενικής ζώνης Χερσονήσου θα γίνει σε συνεργασία με τους δημότες και τις επαγγελματικές τάξεις”

«Θέλουμε μέσα από αγαστή συνεργασία και διάλογο να προχωρήσουμε ένα από τα πιο σημαντικά έργα…

Ρεπορτάζ 31 Οκτωβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Με το URBACT Good Practice Label βραβεύεται ο Δήμος Κομοτηνής

Την τιμητική διάκριση του URBACT Good Practice Label, έλαβε ο Δήμος Κομοτηνής για την πρωτοβουλία…