Άρθρο Localit 31 Ιουλίου, 2016

Τόσκας: Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη Λίμνη Ευβοίας-Μεγάλη η συγκέντρωση των πυροσβεστικών δυνάμεων

Με τη μεγάλη συγκέντρωση των δυνάμεων πυρόσβεσης και βοηθούντων των ανέμων, η κωμόπολη της Λίμνης δεν κινδυνεύει, όπως  δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας που παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχθεί μεγάλες επίγειες δυνάμεις αλλά και πυροσβεστικά αεροπλάνα καθώς και ελικόπτερα, προσπαθώντας να θέσουν εκ νέου υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Ο κ. Τόσκας εξήγησε πως σύμφωνα με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστών, δεν υπάρχει κίνδυνος κατοικημένες περιοχές, αλλά και πως οι δυνάμεις θα είναι σε επιφυλακή τις επόμενες ημέρες για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.

Χρήστος Καλυβιώτης: Σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη εκκένωση 

Σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη εκκένωση της περιοχής Λίμνη βρίσκεται η τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στην Βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρήστο Καλυβιώτη που, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως “οι πολίτες πρέπει να προετοιμαστούν και για αυτό το ενδεχόμενο”.

Άλλωστε για προληπτικούς λόγους, έχουν ήδη εκκενωθεί μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Η καταστροφή από την πυρκαγιά είναι ανυπολόγιστη. Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μια ακτίνα 15 χιλιομέτρων και οι πυροσβέστες να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες, οι οποίες, νωρίτερα, έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τις αυλές των σπιτιών στα Καντούνια.

Νωρίτερα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, αλλά και του δύσβατου εδάφους που εμποδίζει τα πεζοφόρα τμήματα να φτάσουν στις πύρινες εστίες, παρατηρήθηκε μερική αναζωπύρωση της φωτιάς.

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που άφησε στο πέρασμα της η  πύρινη λαίλαπα στη βόρεια Εύβοια, καθώς  εκτιμάται ότι έχουν καεί περίπου 20.000 στρέμματα δάσους.

Το πρώτο φως της ημέρας έδειξε  μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λίμνης. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.

Πυροσβεστική:  Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της μεγάλης πυρκαγιάς  

Στους ισχυρούς ανέμους, την πυκνή βλάστηση, την τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης αλλά και του ανάγλυφου της περιοχής αποδίδει η Πυροσβεστική τις διαστάσεις που έλαβε η πυρκαγιά στη Φαράκλα Ευβοίας και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι του Σαββάτου.  Αναμένεται και νέα ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων.

Οι περιοχές στις οποίες η πυρκαγιά αναπτύσσεται ιδιαίτερα έντονα είναι από τη Λίμνη Ευβοίας μέχρι τα Κατούνια και προς βορρά στο σημείο έναρξής της, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της μεγάλης πυρκαγιάς. Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν: 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 7 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος 9 αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα» αναφέρεται.

Οι επίγειες δυνάμεις προοδευτικά αναμένεται να ενισχυθούν με προωθητικά μηχανήματα για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12ώρου και συγκεκριμένα από 06:00 έως 18:00 εκδηλώθηκαν 27 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό στάδιο.

Με την ευκαιρία αυτή, για άλλη μια φορά, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιάς. Επειδή η πυρκαγιά εξελίσσεται κοντά σε βασικούς οδικούς άξονες, παρακαλούνται οι οδηγοί να δείχνουν κατανόηση και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

 

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βριλήσσια: Ξεκινά το έργο αναβάθμισης του δημοτικού δικτύου ύδρευσης

Το συμφωνητικό για το μεγάλο έργο της αναβάθμισης του δημοτικού δικτύου ύδρευσης υπέγραψε ο δήμαρχος…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μαρούσι: Εγκατάσταση 5.500 φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED στον Δήμο

Ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή 19 Ιουλίου το έργο εγκατάστασης 5.500 φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED (διαφόρων…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιωάννινα: Εργασίες επισκευής και συντήρησης 40 σχολικών συγκροτημάτων

Σε πλήρη  εξέλιξη βρίσκονται  εργασίες συντήρησης σχολικών κτιρίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ιωαννιτών,…