Άρθρο Localit 09 Ιουνίου, 2016

Έξι κέντρα προκαταγραφής προσφύγων από την ΄Υπατη Αρμοστεία

πρόσφυγεςΈξι προσωρινά κέντρα προκαταγραφής αιτούντων διεθνή προστασία θα στηθούν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασύλου, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το ‘Ασυλο (EASO).

Στο πρόγραμμα προκαταγραφής, που άρχισε την Τετάρτη  από Αθήνα και Θεσσαλονίκ, θα εργάζονται επί έξι ημέρες την εβδομάδα περισσότερα από 260 άτομα, με στόχο να προκαταγράψουν περίπου 49.000 άτομα σε όλη την ενδοχώρα. Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να προκαταγραφούν και στις εθνικότητες που μπορούν να πάρουν μέρος στη διαδικασία.

Μετά την προκαταγραφή, οι συμμετέχοντες θα λάβουν δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας, που θα τους δίνει το δικαίωμα νόμιμης προσωρινής παραμονής στη χώρα και πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες. Επίσης, επισημαίνεται ότι η προκαταγραφή θα συμβάλει στη χαρτογράφηση των αναγκών των ανωτέρω προσώπων, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει τη πρόσβασή τους σε υλική βοήθεια στους χώρους υποδοχής.

Όπως σημειώνεται, η επιχείρηση αυτή διεξάγεται με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και τεχνογνωσία όσον αφορά τη διαδικασία καταγραφής.

Η EASO παρέχει ενημέρωση στους άμεσα ενδιαφερόμενους και στηρίζει την εκστρατεία πληροφόρησης, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ενημερώνει όσους ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα Υποβοηθούμενης Οικειοθελούς Αναχώρησης (AVR).

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Προσφυγική Κρίση 23 Μαρτίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσσαλονίκη: Αναζητούν στέγη 168 πρόσφυγες από την Ουκρανία- Αξιοποίηση των 150 κενών θέσεων του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» ζητά ο δήμος

Εκατόν εξήντα οκτώ πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν φτάσει με τα λιγοστά τους υπάρχοντα στη…

Προσφυγική Κρίση 14 Μαρτίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μειώθηκε κατά 50% ο αριθμός αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων

Την τρέχουσα περίοδο στην περιοχή της Ηπείρου διαμένουν συνολικά 2.072 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, αριθμός…

Προσφυγική Κρίση ... 08 Φεβρουαρίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με την Ένωση Δήμων του Ισραήλ

Τις πιθανές μορφές συνεργασίας  μεταξύ ΚΕΔΕ και της Ένωσης Δήμων Ισραήλ, εξέτασαν μέσω τηλεδιάσκεψης οι…