Άρθρο Localit 08 Απριλίου, 2016

Π. Σκουρλέτης: Τι σχεδιάζουμε για τους ενεργειακούς δήμους στη μεταλιγνιτική εποχή

ΔΕΗΕιδικό ενεργειακό τιμολόγιο αλλά και πρόβλεψη για δράσεις υπέρ των λιγνιτικών δήμων στο υπό σύσταση Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης, είναι από τα πρώτα μέτρα που συζητά η κυβέρνηση για την ενίσχυση των δήμων της χώρας που φιλοξενούν μονάδες παραγωγής ενέργειας κατά την μεταλιγνιτική περίοδο.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε  υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης με τον χαιρετισμό που απέστειλε στην ημερίδα του Δήμου Κοζάνης για την Μεταλιγνιτική Εποχή που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι η συζήτηση για την μεταλιγνιτική περίοδο άργησε να γίνει, ξεκίνησε μόλις τα τελευταία χρόνια και κατάφερε, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, να περιγράψει κυρίως άξονες και κατευθύνσεις, τα βασικά ζητούμενα.

«Το οικονομικό όραμα και η χρηματοδότηση είναι τα ζητήματα που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας. Ακολουθούν τα μείζονα θέματα της αποκατάστασης των εδαφών – ένα τεράστιο αυτοτελές κεφάλαιο- της παραγωγικής διαφοροποίησης, της εναλλακτικής ενεργειακής ταυτότητας και φυσικά των χρονοδιαγραμμάτων» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Αναφερόμενος στην πρόταση του δήμου Κοζάνης για τη  διάθεση των εσόδων από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 ώστε το 20% να κατευθύνεται στους πέντε λιγνιτικούς δήμους για τη διαχείριση της μεταλιγνιτικής περιόδου υπογράμμισε ότι «συγκεκριμένοι περιορισμοί ως προς την χρήση του πόρου, αλλά και η φύση του εσόδου, που είναι κυμαινόμενο καθώς εξαρτάται από την εκάστοτε τιμή των δικαιωμάτων, μας οδηγούν σε άλλες επιλογές». Αντιθέτως, είπε ότι η  πρόταση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για την εφαρμογή ενός ειδικού τιμολογίου που θα καθιστά μικρότερο το ενεργειακό κόστος στην περιοχή, για συγκεκριμένης φύσης οικονομικές δραστηριότητες, βρίσκεται ήδη σε φάση επεξεργασίας και «πιστεύουμε ότι η, ενδεχόμενη, θέσπισή του θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά στα ζητήματα της τόνωσης της παραγωγικής δραστηριότητας».

«Παράλληλα, συνέχισε  ο υπουργός, με τις υφιστάμενες προβλέψεις υπέρ των λιγνιτικών δήμων και την πρόταση του ειδικού τιμολογίου, σχεδιάζουμε να αξιοποιήσουμε πρόσθετους πόρους που θα διαχειρίζεται το υπό σύσταση Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης. Στο πλαίσιο αυτού του Ταμείου θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για δράσεις υπέρ των λιγνιτικών δήμων.

Ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για μεταβατική περίοδο,  η οποία δεν θα κρατήσει πολύ και ότι «χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις που θα διασφαλίζουν μακρόχρονα οφέλη και όχι αποσπασματικές πρωτοβουλίες με κοντινή ημερομηνία λήξης που θα αφήνουν πίσω τους κουφάρια. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η συνέχεια και η αειφορία».

Ωστόσο ο υπουργός  υπογράμμισε ότι δεν έχουν μόνο σημασία οι διακηρυγμένοι στόχοι αλλά και οι τρόποι επίτευξής τους. «Κι αν η Κοζάνη σήμερα, όπως και οι υπόλοιπες λιγνιτικές περιοχές, διεκδικεί και απαιτεί δικαίως ανταμοιβή για τη συνεισφορά της και ένα μέλλον, αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο στο βαθμό που συνολικά η χώρα θα περάσει σε άλλο στάδιο».

Καταλήγοντας ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι «το ζήτημα της ενίσχυσης των λιγνιτικών περιοχών δεν εξαντλείται εδώ από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς συνδέεται με την συνολική προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με μέτρα που θα έχουν καθολικό, υπερτοπικό χαρακτήρα και θα μπορούν να αξιοποιηθούν παράλληλα με τις ειδικότερες δράσεις, καθιστώντας την περιοχή σας ελκυστική για την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων.Η συζήτηση αυτή δεν τελειώνει εδώ. Θα συνεχιστεί και μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να ακούμε τις προτάσεις σας».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 17 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαλάζιες σημαίες σε 13 παραλίες του Δήμου Χανίων – Και επίσημα Γαλάζια Σημαία στην παραλία του Βλητέ

Γαλάζιες Σημαίες κυματίζουν σε 13 παραλίες του Δήμου Χανίων για το 2024, οι οποίες αποτελούν…

Ρεπορτάζ 17 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύσκεψη για τα μονοπάτια του Λυκαίου Όρους και του ποταμού Αλφειού στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης

Ευρεία Σύσκεψη συνδιοργανώνουν ο Δήμος Μεγαλόπολης και ο Σύλλογος Φίλων Παρράσιου Πάρκου για τα Μονοπάτια…

Ρεπορτάζ 17 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λυκόβρυση-Πεύκη: Με 8 νέα ηλεκτρικά οχήματα ενισχύεται ο στόλος του Δήμου

Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης εισέρχεται ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης. Σύντομα, θα ενισχύσει τον στόλο…