Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη βαθμολογική εξέλιξη και τον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων στο Δημόσιο προσδιορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Στόχος του νέου θεσμικού πλαισίου είναι η καλύτερη αξιοποίηση προσοντούχων στελεχών της δημόσιο, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα λαμβάνεται υπόψη και η σχετική εμπειρία τους σε θέσεις του ιδιωτικού τομέα.
Μεταξύ άλλων σημειώνεται στην εγκύκλιο ότι τα δύο πρώτα έτη που διανύονται στον κατά περίπτωση εισαγωγικό βαθμό όλων των κατηγοριών, αποτελούν δοκιμαστική υπηρεσία, με εξαίρεση τους αποφοίτους της Ε.Σ.Δ.Δ.Α., οι οποίοι δεν διανύουν δοκιμαστική υπηρεσία.
Ωστόσο προβλέπεται και για τους αποφοίτους η διετής υποχρεωτική παραμονή στον εισαγωγικό βαθμό Β΄. Για το λόγο αυτό επισημαίνεται ότι, «όσον αφορά στους αποφοίτους της ΕΣΔΔΑ, σύμφωνα με τη διάταξη του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 24 του Π.Δ. 57/2007, «2. Όσοι διορίζονται σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, κατατάσσονται, άσχετα από την προέλευσή τους και τα τυπικά τους προσόντα, στην κατηγορία ΠΕ.».
Στο νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται επίσης μείωση του χρόνου προαγωγής για τους υπαλλήλους κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ. Όσοι αποκτούν διδακτορικό δίπλωμα, ο χρόνος που απαιτείται για τη βαθμολογική τους εξέλιξη μειώνεται κατά έξι (6) έτη
Για τους υπαλλήλους κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ, οι οποίοι αποκτούν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας, ο χρόνος που απαιτείται για τη βαθμολογική τους εξέλιξη μειώνεται κατά δύο (2) έτη.
Σε περίπτωση που υπάλληλος κατέχει διδακτορικό δίπλωμα και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, λαμβάνεται υπόψη μόνο ο διδακτορικός τίτλος σπουδών, ήτοι ο χρόνος για βαθμολογική εξέλιξη μειώνεται κατά έξι έτη.
Σε περίπτωση που υπάλληλος κατέχει περισσότερους του ενός (1) μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, η βαθμολογική εξέλιξη μειώνεται κατά ένα (1) επιπλέον έτος για κάθε τίτλο πέραν του ενός, είτε τους τίτλους αυτούς τους κατέχει ήδη κατά το διορισμό του είτε τους αποκτά μετά.