Οι πλούσιες χώρες δεν έχουν υποδεχθεί παρά ένα ελάχιστο μέρος από τα πέντε εκατομμύρια προσφύγων που διέφυγαν από τη Συρία, αναφέρεται σε έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam, η οποία απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Οι πλούσιες χώρες δεν έχουν δεχθεί παρά 67.100 πρόσφυγες από τη Συρία, δηλαδή το 1,39% του συνολικού αριθμού.
Η Oxfam, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης της Γενεύης, ζητεί από τις πλούσιες χώρες να δεχθούν τουλάχιστον το 10% των 4,8 εκατομμυρίων προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην περιοχή που περιβάλλει την καθημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.
Σύμφωνα με την Oxfam, τρεις πλούσιες χώρες, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Νορβηγία, έχουν αναλάβει μεγαλύτερη από την ευθύνη που τους αναλογεί, σε σχέση με την οικονομική τους κατάσταση, ως προς την υποδοχή προσφύγων.
Πέντε χώρες, η Αυστραλία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία, έχουν επίσης δεσμευθεί να δεχθούν 50% περισσότερο από ό,τι τους αντιστοιχεί, ενώ 20 χώρες βρίσκονται πολύ κάτω από τις προσδοκίες.
Η Γαλλία, για παράδειγμα, έχει δεσμευθεί να δεχθεί 1.000 πρόσφυγες από τη Συρία, δηλαδή το 4% των 26.000 που της αντιστοιχούν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεχθεί 1.812 πρόσφυγες από τη Συρία και έχουν δεσμευθεί να δεχθούν άλλους 10.000, δηλαδή το 7% των 171.000 που τους αντιστοιχούν.
Η Ολλανδία βρίσκεται στο 7%, η Δανία στο 15% και η Βρετανία στο 22% των αριθμών που τους αντιστοιχούν, σύμφωνα με την Oxfam.
«Οι πλούσιες χώρες, με τις αποτελεσματικές υπηρεσίες και τις ανεπτυγμένες υποδομές έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν άμεσα 500.000 πρόσφυγες, εάν το αποφασίσουν», δήλωσε η διευθύντρια της Oxfam Γουίνι Μπιανίμα, τονίζοντας ότι στον Λίβανο, ένας στους πέντε, και στην Ιορδανία, ένας στους δέκα κατοίκους, είναι πρόσφυγας από τη Συρία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ