Άρθρο Localit 07 Μαρτίου, 2016

Μέχρι τέλος του έτους οι πέντε αλλαγές στο Δημόσιο

δημόσιοΜε πέντε βήματα μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση το μεγαλύτερο μέρος των αλλαγών Δημόσια Διοίκηση σε εφαρμογή του σχετικού νόμου, που μεταξύ των άλλων θεσμοθετεί το νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων, το μητρώο επιτελικών στελεχών του Δημοσίου και την αξιολόγηση.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφούν οι σχετικές εφαρμοστικές εγκύκλιοι από τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Χριστόφορο Βερναρδάκη.
Τα πέντε βήματα αφορούν:
την επιλογή των νέων διευθυντών,
• την κατάρτιση του μητρώου επιτελικών στελεχών στο Δημόσιο,
• τη συγκρότηση των Συμβουλίων Επιλογής Προϊσταμένων σε κάθε υπουργείο, την αντικατάσταση όλων των γενικών γραμματέων με τους νέους διοικητικούς γραμματείς,
• την εκκίνηση της διαδικασίας για τη στοχοθεσία υπάλληλων και τμημάτων, καθώς και την αξιολόγηση του προσωπικού.
Σε ότι αφορά στην επιλογή των νέων διευθυντών με το νέο σύστημα, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δοθεί στη δημοσιότητα η προκήρυξη για την επιλογή γενικών διευθυντών, που θα γίνει από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ. Η επιλογή θα γίνει με τη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων και με δομημένη συνέντευξη του υποψήφιου, ενώ θα υπολογίζεται και η μέχρι σήμερα αξιολόγηση των υποψηφίων.
Για την κατάρτιση του μητρώου επιτελικών στελεχών του Δημοσίου, θα δοθεί εντολή στο ΑΣΕΠ να ξεκινήσει τη διαδικασία. Στο μητρώο θα συμμετέχουν προσοντούχα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και καθηγητές Πανεπιστημίου.
Οι προδιαγραφές των υποψηφίων καθορίζονται από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ. Πριν τη δημοσίευση της προκήρυξης από το ΑΣΕΠ θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί το αντίστοιχο πληροφοριακό σύστημα.
Να σημειωθεί ότι το μητρώο θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.
Σε κάθε υπουργείο μέχρι τις αρχές καλοκαιριού αναμένεται να συγκροτηθούν τα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων, στα οποία θα συμμετέχουν οι νέοι γενικοί διευθυντές. Τα Συμβούλια θα επιλέξουν τους διευθυντές όλων των υπηρεσιών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η επιλογή θα γίνει με το νέο σύστημα, δηλαδή τη μοριοδότηση και τη συνέντευξη. Μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των διευθυντών και μέχρι τέλος Αυγούστου η επιλογή των προϊσταμένων τμημάτων.
Αμέσως μετά, στις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινά η αντικατάσταση όλων των γενικών γραμματέων με τους νέους διοικητικούς γραμματείς, που επιλέγονται από το μητρώο επιτελών στελεχών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους. Για την υλοποίηση της παραπάνω αλλαγής αναμένεται μέχρι τέλος Μαΐου νομοθετική παρέμβαση, με την οποία θα τροποποιείται η σύνθεση των κυβερνητικών οργάνων και θα προβλέπει την αντικατάσταση των γενικών γραμματέων από τους διοικητικούς γραμματείς, που θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Τέλος θα ξεκινήσει η διαδικασία για την στοχοθεσία υπαλλήλων και τμημάτων και για την αξιολόγηση, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2017.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατερίνη: Την προσοχή των πολιτών για απόπειρα απάτης εφιστά ο Δήμος

Ο Δήμος Κατερίνης γνωστοποιεί, ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια από επιτήδειους για απόσπαση χρηματικών…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Αναβιώνει για 3η χρονιά η Παραδοσιακή Στράτα του Δήμου

Το μουσικοχορευτικό δρώμενο της Παραδοσιακής Στράτας του Δήμου Χανίων αναβιώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά και…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έτοιμη η μελέτη για το rebranding της Ρόδου από τον Δήμο

Στον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό του brand name της Ρόδου, προχωρά η νέα δημοτική αρχή με σκοπό…