Το κλείσιμο του δρόμου των Βαλκανίων “δεν επιλύει το πρόβλημα” με τους πρόσφυγες, η κατάσταση αυτή “δεν είναι ούτε βιώσιμη, ούτε μπορεί να διαρκέσει για πολύ”, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
Η γερμανίδα καγκελάριος πήρε έτσι σαφείς αποστάσεις από τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σε tweets που έκανε είπε ότι «οι ακανόνιστες ροές μεταναστών στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να φτάσουν στο τέλος» σημειώνοντας ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων δεν προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες, αλλά ότι επρόκειτο για κοινή απόφαση των 28 κρατών – μελών της ΕΕ, ευχαριστώντας τες παράλληλα για το γεγονός ότι εφάρμοσαν τμήμα της περιεκτικής πολιτικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ειδικότερα η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση.
“Δεν λύνουμε το πρόβλημα λαμβάνοντας μία μονομερή απόφαση”, δήλωσε η Μέρκελ στο ραδιοφωνικό δίκτυο MDR. “Εάν δεν καταφέρουμε να φθάσουμε σε μία συμφωνία με την Τουρκία, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει το (προσφυγικό) βάρος για καιρό”, πρόσθεσε.
«Αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία-Παλατινάτο και πρόσθεσε ότι, βεβαίως έρχονται τώρα λιγότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, αλλά για αυτό όμως βλέπουμε κάθε βράδυ τις τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε καλό αποτέλεσμα, συνέχισε, για να τονίσει: «Δεν μπορούμε οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα», αλλά πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή εξισορρόπηση. «Αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση», κατέληξε, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Der Tagesspiegel».
Σε άλλη ανάρτηση, στην ιστοσελίδα της Ραδιοφωνίας Κεντρικής Γερμανίας (mdr info), επισημαίνεται ότι η κυρία Μέρκελ δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία, η οποία βοηθά όλα τα 28 κράτη-μέλη και ότι για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν αποφασίζει μόνο η τουρκική κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να έχει ρόλο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).