Την κατηγορηματική αντίθεσή της με το νέο μισθολόγιο, που ακυρώνει τις όποιες ελπίδες για «ξεπάγωμα» των μισθών, δηλώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητώντας παράλληλα την ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την θεσμική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων και την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή και στην πορεία στη Βουλή.
Ειδικότερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβέρνηση για την επ΄ αόριστον πολιτική μισθολογική λιτότητας, την υπερφορολόγηση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την πλήρη αποδοχή του «δυσθεώρητου, επαχθούς και επονείδιστου χρέους».
Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ με το νέο μισθολόγιο:
• Για το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπονται μεγαλύτερες μειώσεις, αφού πλέον η χορήγηση μισθολογικού κλιμακίου στις κατηγορίες Δ.Ε. και Υ.Ε. θα γίνεται κάθε 3 χρόνια αντί για 2 χρόνια που προβλέπονταν μέχρι σήμερα.
• Παρά τις όποιες δημόσιες διαβεβαιώσεις για μη σύνδεση της μισθολογικής εξέλιξης με την αξιολόγηση, θεσπίζεται η καταβολή bonus και αυξήσεων σε εργαζόμενους που θα βαθμολογηθούν ως «υπέρ-άριστοι» δημιουργώντας έτσι την ενδιάμεση κατηγορία ανθρώπων που θα χρησιμοποιηθούν για την χειραγώγηση και έλεγχο του συνόλου των εργαζομένων. Σε συνδυασμό με τις προτεινόμενες αυξήσεις στα επιδόματα θέσης-ευθύνης, διευρύνονται οι μισθολογικές διαφορές και οι ανισότητες.
• Καταργεί το επίδομα παραμεθορίου από εργαζόμενους Νομών όπως Κιλκίς, Δράμας, Πέλλας, Σερρών, Κυκλάδων, Ευρυτανίας κ.λπ.
• Θέτει πλέον τις βάσεις για την κατάργηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας μέχρι το τέλος του 2017.
• Προβλέπει υπερβολικά δυσανάλογη προωθημένη μισθολογική κατάταξη συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων!!!
• Γίνεται σύνθεση του μισθολογίου με το νέο Ασφαλιστικό, οδηγώντας σε αύξηση των εισφορών για Υγεία-Ασφάλιση (νέα έμμεση μισθολογική μείωση), ενώ προαναγγέλλεται κατάργηση των Β.Α.Ε. για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων. Ούτε λόγος επίσης δεν γίνεται για τα τρία πλασματικά μισθολογικά κλιμάκια των εργαζομένων που εντάχθηκαν και πλήρωσαν χιλιάδες ευρώ από την εξαγορά ενσήμων που προέβλεπε το άρθρο 4 του Ν.3660/2008!!!
• Συνεχίζεται η «τιμωρητική» μισθολογική πολιτική σε όσους συμμετέχουν σε απεργία, αφού, ενώ ο μήνας υπολογίζεται σε 30 εργάσιμες ημέρες, ο υπολογισμός περικοπής λόγω απεργίας υπολογίζεται σε 25 ημέρες και μάλιστα επί των μεικτών αποδοχών.
• Τη στιγμή που στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, προβλέπεται η αναγνώριση χρόνου εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα υπό προϋποθέσεις με το «νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο» καταργείται ακόμη και πρόβλεψη του Ν.4024/2011 για την αναγνώριση χρόνου εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα έως 7 έτη.
• Καμία πρόβλεψη δεν γίνεται για την διατήρηση της καταβολής της «υπερβάλλουσας μείωσης» που διατηρούν οι εργαζόμενοι μετά και την δικαίωσή τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.