Άρθρο Localit 19 Οκτωβρίου, 2015

Η διαμονή σε περιοχές κοντά σε χωματερές σχετίζεται με γεννετικές ανωμαλίες

Τα παιδιά που ΧΥΤΑγεννιούνται από μητέρες, που διέμεναν κοντά σε περιοχές που λειτουργούσε χωματερή έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γενετικές ανωμαλίες, όπως είναι το σύνδρομο Down, σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποίησαν επιστήμονες του London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Οι μελέτες έγιναν σε 23 περιοχές της Ευρώπης, όπου υπάρχουν χωματερές σε απόσταση κάτω των 3 χιλιομέτρων από αυτές και το συνδύασαν με την υγεία των κατοίκων. Τα στοιχεία που προέκυψαν συγκρίθηκαν με στοιχεία για τους κατοίκους που διέμεναν σε μεγαλύτερη απόσταση, από 3-7 χιλιόμετρα, από την χωματερή.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μεγάλος αριθμός παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες που έμεναν σε απόσταση μέχρι 3 χιλιόμετρα από τη χωματερή, είχαν χρωματοσωμικές ανωμαλίες σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννήθηκαν από τις μητέρες που έμεναν από 3-7 χιλιόμετρα μακριά από τη χωματερή.
Μα σημειωθεί ότι αυτή η διαπίστωση δεν γίνεται για πρώτη φορά, καθώς όι ίδια ομάδα επιστημόνων είχε διαπιστώσει και στο παρελθόν σε άλλη μελέτη κινδύνους που διατρέχουν οι έγκυες και τα μωρά τους όταν μένουν κοντά σε χωματερή. Σύμφωνα με την μελέτη αυτή οι μη χρωματοσωμικές ασθένειες που καταγράφηκαν στα παιδιά αυτά, περιελάμβαναν ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζουν τη σπονδυλική στήλη και το νωτιαίο μυελό, καρδιαγγειακές ασθένειες, ανωμαλίες του πεπτικού συστήματος και λαγωχειλία.
Ανάλογη μελέτη, που είχε δημοσιευθεί το 2001 στο British Medical Journal, είχε συσχετίσει επίσης τις γενετικές ανωμαλίες όπως το μικρό βάρος των βρεφών και άλλων συγγενών ανωμαλιών με τη διαμονή των μητέρων σε περιοχές που είχαν πολύ κοντά χωματερή.
Ωστόσο, επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ποιος τοξικός παράγοντας ή χημική ουσία από τις χωματερές προκαλεί τα νοσήματα αυτά, είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή η αιτιολογική σχέση μεταξύ των χωματερών και των ασθενειών.
Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί από τα κράτη-μέλη της να μειώσουν τις χωματερές με άλλους τρόπους επεξεργασίας των αποβλήτων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 28 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δράσεις ενημέρωσης για τη χρήση των καφέ κάδων σε Μοσχάτο-Ταύρο

Συνεχίζεται στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου η τοποθέτηση καφέ κάδων για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών, στις…

Ρεπορτάζ 28 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων: «Δεν είναι λύση η μετάθεση της ευθύνης»

Την αποτελεσματική συνεργασία και τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων στο κομμάτι της πυροπροστασίας…

Ρεπορτάζ 28 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αντιδήμαρχος Παπάγου για το εργατικό δυστύχημα: Ο δενδροκηπουρός ήταν στο έδαφος – Δεν χρειαζόταν να φοράει ιμάντα

Μια μέρα μετά από τo τραγικό εργατικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον 47χρονο εργαζόμενο…