Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ταχεία εφαρμογή του Προγράμματος για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Η σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε υποβληθεί από τις 15 Ιουλίου και προβλέπει την πρόωρη αποδέσμευση του τελευταίου 5% των εναπομενουσών πληρωμών της ΕΕ που συνήθως διατηρούνται μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων το 2017. Επιπλέον η πρόταση προβλέπει την πλήρη κατάργηση της ανάγκης για εθνική συγχρηματοδότηση, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση της ΕΕ σε ποσοστό 100% για την περίοδο 2007-2013.
Αυτό θα οδηγήσει σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ περίπου για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Η πρόταση επίσης αυξάνει το ποσοστό της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 στην Ελλάδα κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να διατεθεί εμπροσθοβαρώς ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ.
Μετά την επίσημη έγκριση από τον νομοθέτη της ΕΕ, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα μέσα Οκτωβρίου.
Να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει ως στόχο να στηρίξει την ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διεθνών εταίρων, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει επίσης τεχνική συνδρομή και εμπειρογνωμοσύνη στην Ελλάδα, με τη νέα υπηρεσία στήριξης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης προκειμένου να διασφαλίζεται η ταχεία ενεργοποίηση των κονδυλίων και η βέλτιστη χρήση τους για την υποστήριξη της ανάκαμψης και τη δημιουργία θεμελίων για βιώσιμη απασχόληση και ανάπτυξη.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε: «Χαιρετίζω τη σημερινή ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δίνει το πράσινο φως για εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση με υφιστάμενα κονδύλια της ΕΕ για επενδύσεις σε αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση της ΕΕ, εφόσον είναι συνετά στοχευμένη και το δυναμικό της αξιοποιηθεί στο έπακρο, μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προσέλκυση άμεσων επενδύσεων στην πραγματική οικονομία. Η σημερινή ψήφος θα συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση και θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής διαδικασίας που έχει αναληφθεί στην Ελλάδα. Η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας — όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του νέου προγράμματος στήριξης σταθερότητας — έχει ζωτική σημασία για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και, κατά συνέπεια, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».
Η κα Κορίνα Κρέτσου, Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στήριξε τις προτάσεις μας ώστε η Ελλάδα να αντλήσει όλα τα οφέλη από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Τα μέτρα αυτά είναιέκτακτα, λόγω του εξαιρετικού χαρακτήρα της κατάστασης. Θα συμβάλουν στην επιτυχή εφαρμογή των προγραμμάτων 2007-2013 και στην επανεκκίνηση των επενδύσεων στο πλαίσιο της νέας περιόδου 2014-2020. Η ψήφος αυτή είναι ένα ισχυρό μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Εναπόκειται τώρα στους Έλληνες εταίρους μας να καταβάλουν τις προσπάθειες που τους αναλογούν και να εξασφαλίσουν την ταχεία και μόνιμη επιστροφή στην ανάπτυξη».