Η πρόταση να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων σε χώρες μέλη της ΕΕ ανάλογα με το ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και η ανάγκη αναθεώρησης του Κανονισμού Δουβλίνου ΙΙ βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της ημερίδας «Μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ» που διοργάνωσε το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, ένας πρόσφυγας μπορεί να καταθέσει αίτηση ασύλου μόνο στη χώρα πρώτης εισόδου του στην ΕΕ. Αν εντοπιστεί σε άλλη χώρα, οι αρχές τον επιστρέφουν στη χώρα πρώτης εισόδου.
Αναφερόμενος στο θέμα ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε ότι έχει ζητήσει μια αξιολόγηση της λειτουργίας και της εφαρμογής του Κανονισμού ΔουβλίνουΙΙ, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Από την πλευρά της η Τασία Χριστοδουλοπούλου σημείωσε ότι εκτιμά πώς το Δουβλίνο θα ανοίξει μετά τις προτάσεις της Επιτροπής.
Στο πακέτο των προτάσεων για μια πανευρωπαϊκή λύση του μεταναστευτικού ζητήματος που κατέθεσε ο Δ. Αβραμόπουλος τον περασμένο μήνα και συζητήθηκαν την Τρίτη στη σύνοδο υπουργών της ΕΕ, χωρίς όμως να επιτευχθεί συναίνεση, είναι και η μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων. Από αυτούς οι 16.000 θα προέρχονται από την Ελλάδα και οι 24.000 από Ιταλία. Η κατανομή θα πρέπει να γίνει αναλογικά με βάση το ΑΕΠ, την ανεργία και τις δυνατότητες της κάθε χώρας. Αυτό θα γίνει προκειμένου να ελαφρυνθούν οι χώρες πρώτης εισόδου.
Από την πλευρά της η Τ. Χριστοδουλοπούλου σημείωσε ότι «συμφωνούμε πως η μετεγκατάσταση θα βοηθήσει, αν και οι αριθμοί δεν είναι γενναιόδωροι. Ήδη έχουν μπει στην Ελλάδα 50.000 άτομα από τις αρχές του 2015 και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί».
Τέλος ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι είναι απερίφραστα εναντίον μιας «Ευρώπης-φρούριο» και προειδοποίησε για τους κινδύνους από την έλλειψη μιας συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής στην ΕΕ.